Дизайнер изработва готварска книга от буквите на „Моята борба“ на Хитлер

Снимка: Alex HALADA

Дизайнер изработва готварска книга от буквите на „Моята борба“ на Хитлер

Снимка: Alex HALADA
Сподели

В кафене във Виена Андреас Йошка-Сутанто изрязва буква по буква издание на „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Целта му е състави готварска книга и да „изпразни тези отровни думи“ от смисъла им, съобщи АФП.

Изморителната работа по проекта си графичният дизайнер започва, когато авторските права върху политическия манифест на Хитлер, стават публична собственост преди осем години.

„На страница сто съм“, каза пред АФП 44-годишният графичен дизайнер. След близо

900 часа работа,

една една четвърт от гигантския проект е завършена. Той работи по него по няколко часа седмично и според изчисленията му с този темп ще са му нужни още 24 години, за да приключи с изрязването на буквите от близо 800-те страници.

След като изреже буквите, творецът ги сортира и подрежда в органайзер.

Проектът за готварската му книга вече

включва около двадесет рецепти.

Сред тях е пица по рецепта на баща му, салата с аспержи и дори типичният австрийски специалитет ньоки с яйца. Той каза, че иска „да деконструира и трансформира“ произведението, причинило толкова вреди, „да отхвърли бремето му“, обясни той.

Той оставя на корицата на изданието черно-белия портрет на диктатора, отговорен за геноцида срещу евреите, за да покаже, че

„лишен от думите си“, Хитлер

е свит до това да „гледа в празнота“, пише БТА.

Мениджърът на кафенето Михаел Вестеркам приветства уникалния проект на дизайнера, защото привлича вниманието към една трудна тема за обитателите на работническия квартал в предградията. Не всички обаче са доволни – Андреас Йошка-Сутанто, който още не е намерил издател на готварската си книга, вече се е извинявал на хора, които не одобряват идеята му.

Специалист по този исторически период, пожелал анонимност, смята, че историческата и артистична стойност на проекта са „ограничени“ и определя инициативата като „странна“.

Актуално

Избрано за вас