„Харолд и Мод“ – от пиесата до книгата

Снимка: издателство "Кръг"

„Харолд и Мод“ – от пиесата до книгата

Снимка: издателство "Кръг"
Сподели

Цялата история от пиесата и филма „Харолд и Мод“ оживява в ново издание на български. Сюжетът на Колин Хигинс, който е филмиран и представян на сцена на много места по света, продължава да вълнува и да ни дава много важни уроци за живота.

Книгата поставя въпроса за любовта между 12-годишно момче и 79-годишна жена. В центъра на сюжета е и майчинската фигура, която не успява да разбере и възпита детето си. За да привлече вниманието ѝ, то се обсебва от въпроса за смъртта и самоубийството, докато не среща най-важния човек – дамата, която обожава живота и знае как да му се наслади изцяло.

Един от основните въпроси в историята, над който се замисля читателят – особено ако винаги иска да вникне в психологическия свят на героите, е

какво кара 12-годишния Харолд да е обсебен от смъртта?

Този въпрос поражда и още един след себе си – дали пък той не е имал нужда от вниманието на майка си и затова се влюбва във възрастната дама. Тя му носи мъдрост, дава му уроци за възрастни, но не е невъзможно подсъзнателният избор на Харолд да е свързан именно с липсата на подкрепящата майчинска енергия, която той търси в бъдещата си любима. Може би тук се доказва и Теорияра на Фройд за Едиповия комплекс. Тя гласи, че някои деца се влюбват в майките си и ревнуват от бащите си. В случая на Харолд обаче той не поглежда с любов и привличане към майка си, а към доста по-различна, по-възрастна и далечна от семейството жена.

Желанието на едно малко момче да търси смъртта в крехката си ранна възраст е свързано със стремежа да получи внимание. Може би той не иска да постигне наистина смъртта чрез всички самоубийства, които инсценира. А през това време крещи мълчаливо за правилния подход на родителя. Но дали ще го получи?

Майката на Харолд – Г- жа Чейсън, влиза в ролята на антагонист в сюжета. Тя дава също много поводи за размисъл за психологически постулати и разбирания. Има и твърде големи очаквания от своето дете. Иска то да се държи като възрастен преди да е пораснало. Така възниква и въпросът за пропастта в поколенията, който е изключително актуален и днес.

Снимка: издателство „Кръг“
Самата Мод е пораснало дете.

Тя е като възрастна Пипи, която винаги открива красивото и щастливото, колкото и мрачен да е животът. Нейната щура душа често я отвежда към начинания, които не са присъщи на хората на 79-годишна възраст. Такива са да позираш гола пред скулптор и да крадеш колите на съседите. Колкото и неразумна да изглежда обаче Мод успява да даде разум на младия Харолд и да му предаде най-важните уроци за живота. Научава го на това, на което майка му никога не е и не би успяла:

„Очарованието на живота е в съкровището, което всеки носи, но понякога не може да открие сам“.

Книгата извежда като послание, че

всеки от нас среща правилните хора в точните моменти.

Романтичните хора се наричат отворени книги, но не разрешават на всеки да разлисти страниците им. Когато Харолд и Мод прочетат страниците на своите книги се ражда първо едно приятелство. Едва по-късно то пламва в една голяма и силна любов. От това идва и другото важно послание на историята:

„Възрастта не е граница, а мост в пътуване към любовта“.

Филмът и книгата „Харолд и Мод“ излизат по едно и също време през 1971 г. И двете са дело на Колин Хигинс. Лентата  бележи голям успех. Носител е на две награди „Златен глобус“, а спектакли по пиесата и до днес се играят на театрална сцена по цял свят – от Бродуей до България. Историята е филмирана и у нас с участието на Стефан Данаилов и Леда Тасева.

Колин Хигинс е американски сценарист, продуцент и режисьор. Има номинация за Еми“ иЗлатен глобус“„Харолд и Мод“ е неговата магистърска теза, която надали е очаквал, че ще му донесе такъв голям успех.

Актуално

Избрано за вас