Ивайло Диманов празнува рожден ден с нова стихосбирка

Снимка: duma.bg

Ивайло Диманов празнува рожден ден с нова стихосбирка

Снимка: duma.bg
Сподели

„Амфибрахий в До мажор“ e необичаен проект, събрал поезия, авторски илюстрации и песни на Ивайло Диманов в уникално хартиено тяло. Стиховете са 60 и са с превод на брайл – азбука за незрящи. Проектът ще бъде представен в Клуб „Журналист“ на 06.03 от 18:00 часа.

Амфибрахий означава

трисрична ритмическа стъпка в поезията.

Има и такива стихове в сборника с поезия, представени от автора като изпята поезия. На представянето ще има възможност една творба да бъде чута и като стих, и като музикална творба.

С новите си стихове Диманов провокира да бъде събудена съвестта и да търсим „хвърчащите хора“.

Ивайло Диманов казва:

Поетът е като алпиниста. Колкото по-високо се изкачва, толкова по-самотен остава. Добрата поезия трябва да бъде антибиотик срещу простащината“. 

Снимка: Фейсбук

Поетът е с

редица международни участия

в Ню Йорк, Торонто, Отава. Сред неговите кумири в поезията и музиката са  Ленард Коен, Виктор Хара и Боб Дилън. Лауреат е на „Южна пролет“, Яворовата награда, „В полите на Витоша“ , Националната награда за поезия „Димчо Дебелянов“ . Удостоен е с Международния литературен приз в Торино – Италия през 2010 г. и Националните литературни отличия „Николай Хайтов“ (2010) и „Георги Джагаров“.

Превеждан е като поет на 12 езика,

член на СБЖ и СБП, доктор по журналистика. Понастоящем е управител на Клуб „Журналист”.

Ивайло Диманов е автор на стихосбирките „Площад Гарибалди“ (1989), „Допълнение към Закона за защита на цветните сънища“ (2002), „Добър вечер, г-жо Тъга!“ (2008), „Ешафод“ (2011), „Всички клоуни отиват в Рая“ (2013), „Бермудският двуъгълник“ (2015), „Колумбарий за птици и мъртви илюзии“ (2017), „Концерт за славей и валдхорна“ (2019). Автор е и на сборниците с разкази „Шлиферът на Леонардо“ (2006) и „Килър с 24 диоптъра късогледство“ (2010), както и на „Не стреляйте по Мелпомена“ (2009) – сборник с театрална критика. През 2015 г. излиза и музикалният му албум с авторски песни „Наздраве, Самота!“.

Актуално

Избрано за вас