Иво Христов представи дебютната си стихосбирка „Ти ∞“

Иво Христов представи дебютната си стихосбирка „Ти ∞“

Сподели

Името Иво Христов често звучи като име на войн. Войн, който крие невероятна история за борба, творчество и воля за живот, която вдъхновява. Доказателство за това е дебютната му стихосбирка „Ти ∞“, която беше представена на 10.12 (неделя) в пълния столичен клуб Gramophone Live&Event Club, който е домакин на последните няколко премиери на Иво.

На сцената, изпълнена с вълшебната атмосфера, бяха прочетени стихове, които носеха отпечатъка на борбата и страстта на автора. Гостите имаха възможността да се насладят на тяхното представяне, направено от редица талантливи колеги и приятели на Иво. Сред тях беше писателката Мария Лалева, която сподели на сцената: „Дълбоко вярвам, че

най-хубавите нещата в живота ги плащаме предварително.

Представи си сега какво те чака – колко красота, колко успех и колко динамичен живот… Защото ти го заслужаваш!“, обръщайки се към Иво.

Малко след нея пред гостите застана и писателят Боян Боев. „Много се радвам, че мога да те подкрепя. На мен винаги са ми били интересни твоите произведения и ми беше много любопитно да видя твоята лирична страна“, сподели младият автор.

Проза от книгата беше представена от прекрасната писателка Цветелина Цветкова. Преди да започне с четенето, създателката на „Лейди Гергана“ също не скри възхищението си пред Иво и разказа за запознанството си с него. „Пак съм тук и ще съм тук, докато трябва. Ти ставаш все по-добър и по-добър. Току-що прочетох няколко неща. Аз не мога да посегна към поезията, но ти си посегнал и наистина си добър.“, сподели Цвети.

И както на всяко събитие, така и на това изненадите не липсваха. Следващото познато лице, което се качи на сцената се пазеше в тайна до последно. Зад образа на госта изненада изскочи не кой да е, а писателят и YouTube сензация Слави Панайотов – The Clashers. „Истинска радост за мен е да видя толкова хора, които са дошли да подкрепят един наистина велик човек за мен. Иво, благодаря ти за поканата, за честта, че мога да съм част от това събитие, ти за мен си един пример за абсолютно несломимия човешки дух.“, сподели Слави на сцената преди да премине към четенето.

Последен, но не и на място, на сцената се качи телевизионният водещ Светослав Иванов, който е дългогодишен приятел на Иво и присъства на всяка негова премиера. Той сподели, че когато е разбрал за стихосбирката му е станало много интересно и си е спомнил за гостуването на писателя Стефан Цанев в предаването „120 минути“. „Попита ме дали може да ми изпрати най-новото си стихотворение, а аз му казах, че за мен ще бъде удоволствие. Изпрати ми го, казва се „Отдалечавам се“. Споделих му, че ми е станало много тъжно, когато съм го прочел, а той ме погледна малко неразбиращо и не ми отговори нищо. Много си мислих върху това и започнах да мисля каква е

основната причина един поет да пише стихове,

за да изрази себе си. Ние живеем малко механизирано откъм емоции – каквото и да усещаме, то минава и преминава, като в някаква матрица. Ако се опитаме да си спомним как сме се чувствали в дадена ситуация, това е почти невъзможно. Ние помним картини, звуци, но не помним емоциите и чувствата си. Може би това е отговорът на въпроса – защо един творец пише поезия? Защото той ни позволява да надникнем в душата му и да видим картини на това как се е чувствал в определен момент. И това е най-хубавото, най-ценното.“, сподели Светослав Иванов.

Настроението на гостите беше поверено в ръцете на талантливите деца-музиканти – Максим Ялнъзов, Крум Крумов и Виктория Асенова, известна като Vika. Те пропътуваха стотици километри, за да бъдат част от премиерата на стихосбирката „Ти ∞“ и да поднесат на публиката своите изпълнения, изпълнени с любов и подкрепа за Иво. Красивата Димана Мирчева-DIA, също се включи в магията на вечерта, представяйки своята нова песен „Самовила“.

За финал на сцената се появи майката на Иво ХристовМилена. Тя сподели с публиката няколко думи за последните четири книги на сина си и трудностите, през които е преминал, докато ги е създавал. Сърцето и душата на тези творби бяха представени във вълнуващ и доста емоционален разказ от страна Милена. „Неговите виртуални приятели го наричат мотиватор, вдъхновител, непоклатим дух, гений… аз го наричам моето смело сърце. Той е обич, вяра, надежда. А всъщност той е Иво Христов, едно 22-годишно момче, чиято единствена мечта е да оздравее.“, каза неговата майка на сцената.

През цялото време на стената вървеше видео, представящо стихове на Иво, а гостите имаха възможността да се сдобият със стихосбирката „Ти ∞“ и да закупят сувенир, изработен от ръцете на майка му.

Вече сме ви разказвали за тежката битка, която води 22-годишният Иво Христов, а интервюто с него можете да прочетете тук. След безброй опити за лечение и всеки един от тях неуспешен, през юли тази година, за първи път за него се появява светлина в тунела. Български доктор му съобщава, че съществува лекарство, което би могло

не само да подобри състоянието му, но и да му помогне да свие туморите,

които му създават непрекъсната болка и водят до поредица от операции. Три дози от лекарството, достатъчни за едва три месеца струват на семейството му непосилната сума от 72 620,21 евро. Лечението му трябва да продължи най-малко година, за да даде резултат. 

През февруари предстои да бъдат извършени контролни изследвания, които ще покажат какви резултати са постигнати с новото лекарство. За да продължи лечението си обаче, Иво има нужда от всички нас. Следващите дози трябва да бъдат закупени съвсем скоро, а това няма как да се случи заради недостатъчна наличност в дарителската му сметка.

Можете да подкрепите Иво Христов чрез изпращането на SMS с текст DMS IVCHO на 17 777 (на цената на 1 лв.) или чрез онлайн дарение тук. Всички дарения от закупуването на новата стихосбирка „Ти ∞“ също отиват за лечението на Иво. Можете да я закупите от тук.

Актуално

Избрано за вас