Изучават романа „Времеубежище“ в Нюйоркския университет

Снимка:Booker Prize Foundation

Изучават романа „Времеубежище“ в Нюйоркския университет

Снимка:Booker Prize Foundation
Сподели

Романът „Времеубежище“ на писателя Георги Господинов се изучава в Нюйоркския университет, съобщиха в социалните мрежи от Генералното ни консулство в Ню Йорк.

Книгата се разглежда в курса „Романът днес“.

През май тази година романът, преведен от Анджела Родел, спечели наградата „Букър“. Така Георги Господинов и „Времеубежище“ станаха първият български автор и книга, получили престижното литературно отличие.

Литературният шедьовър бе

представен от автора си в Нюйоркската обществена библиотека

и в Колумбийския университет.

Лекциите води доц. Маргарет Бо Бърнс, която е специализирала в английската, американската и европейската литература от 20-21 век, съвременна световна литература, къс разказ и роман от деветнадесети век. Тя има награда за високи постижения в преподаването от Нюйоркския университет, става ясно от информацията в сайта на висшето учебно заведение.

В самия курс се изследват нови произведения на съвременни писатели, включително изгряващи романисти, носители на награди и утвърдени фаворити.

Преди няколко седмици Господинов спечели и наградата „Константин Кацаров. Тя му беше връчена в Женевския университет. Отличието е във връзка с романа „Времеубежище“, както и заради цялостното литературно творчество на писателя.

Актуално

Избрано за вас