Кой ще е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература?

Снимка: Hiroko Masuike/The New York Times

Кой ще е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература?

Снимка: Hiroko Masuike/The New York Times
Сподели

Всяка година букмейкърите обявяват своите предположения за това кой ще вземе Нобеловата награда за литература. И от доста години насам в списъците им се въртят едни и същи имена. Сред тях са Харуки Мураками, Дон де Лило, Людмила Улицка и Салман Рушди.

Изкушените от литературата и хазарта обичайно залагат на познати имена – на тези, чиито книги са най-популярни. Всеки път обаче Нобеловата награда отива при неочакван автор. Миналата година поставяният на второ място норвежец Юн Фосе взе отличието.

За втора поредна година класацията на букмейкърите се оглавява от китайската авторка Цан Сюе. Родена като Дън Сяо-хуа, тя е известна повече с псевдонима си, който не позволява веднага да се разбере дали авторът е мъж, или жена. Цан Сюе е категорично на първо място в сайтовете за залози. Досега книги на китайската писателка не са превеждани у нас. Налични са само кратки разкази или есета, публикувани в малко онлайн издания.

Второто място в повечето букмейкърски сайтове е за австралийския писател Джералд Мърнейн, който не е издаван на български. Според „Ню Йорк Таймс“ той е

„най-великият жив англоезичен писател,

за когото повечето хора никога не са чували“. Миналата година той беше трети, непосредствено след Юн Фосе. Третото място през 2024 г. е за Харуки Мураками, чието награждаване се очаква от феновете му вече няколко години с нетърпение. Прокрадват се обаче предположения от литературни експерти, че той присъства в предположенията най-вече, за да поддържа интереса към Нобеловите награди за литература. Групата на неговите почитатели по цял свят е доста голяма, пише „Площад Славейков“.

В първата петица на букмейкърите е и аржентинецът Сесар Айра, добре познат на българската публика от изданията на „Лист“ и „Агата А“ от 2016 до 2020 г.

Името на носителя на Нобеловата награда за литература за 2024 г. ще бъде обявено на 10 октомври.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас