Леда Милева и любимите ни детски стихотворения

Леда Милева и любимите ни детски стихотворения

Сподели

Леда Милева казва, че няма спомени за родната си къща, защото бащин дом не е имала, а нейният баща — видният български поет Гео Милев, е местил семейството си от къща в къща, както се местят катунарите. Това пише писателят Ангел Каралийчев за детската писателка Леда Милева.

Тя е поетеса, преводач и учителка. Най-известна е със стихотворенията, които пише за най-малките. Именно Леда Милева е автор на вечното и обичано стихотворение, превърнато в песен –

„Зайченцето бяло“.

Таланта си наследява от баща си – големия творец Гео Милев. Първото си стихотворение Леда пише едва на девет години. „Вкъщи винаги е имало много книги, на много езици, много стихосбирки… Така един ден заваля сняг и беше много красиво и аз измислих едно такова малко стихотворение:

„Цветенцата заспиват,

тревичките почиват,

а от небето сиво се сипят мълчаливо

белите снежинки като балеринки.“

Освен стихове, Леда Милева пише и пиеси за деца и превежда от английски, френски и руски.

На 5 февруари тази година се навършват

104 години от рождението на поетесата,

оставила следа в литературата ни. Затова отбелязваме годишнината с някои от най-обичаните ѝ стихотворения за деца.

Леда Милева завършва Института за детски учителки и Американския колеж.

Поетесата работи и като главен редактор на няколко списания и в издателствата „Български писател“ и „Народна младеж“. Тя е и първата жена генерален директор на Българската национална телевизия в периода 1966 – 1970 г.

Леда Милева е сред най-значимите автори за деца в българската литература. Творчеството ѝ е насочено към читателите от всички детски възрасти, най-характерни за него са

хуморът и веселите истории.

Писателката притежава верен поглед, наблюдателност и тънък психологически усет за особеностите на различните детски възрасти.

Тя си отива навръх рождения си ден – 5 февруари 2013 г., от рак на панкреаса.

Актуално