Литературата и книгите превземат Страсбург

Снимка: hotels.com

Литературата и книгите превземат Страсбург

Снимка: hotels.com
Сподели

„Четем нашия свят“ – това е темата, която френският град Страсбург избра за водеща, докато е Световна столица на книгата за 2024 г.

Инициативата на Организацията за образование, наука и култура към ООН (ЮНЕСКО) по традицията започва на 23 април, обявен за Световен ден на книгата и на авторското право. Страсбург приема титлата от ганайската столица Акра, която беше книжната столица на света през 2023 г.

Инициативата „Световна столица на книгата“ е създадена през 2001 г. от ЮНЕСКО, като оттогава с тази титла се удостоява по един град, който се ангажира да

насърчава книгите и четенето във всичките им форми

и за всички възрасти, борейки се с неграмотността и неравенството в бързо променящия се свят.

Градът, който е първият във Франция, удостоен с честта да бъде Световна столица на книгата, от доста време се подготвя, а преди дни кметицата Жан Барсегян представи богатата програма. На пресконференция в един от историческите символи на страната – Националната библиотека на Франция, тя обяви, че са планирани около

250 събития и дейности,

докато Страсбург е Световна столица на книгата. „Тази година ще бъде богата, еклектична и щедра“, заяви Барсегян, цитирана от АФП.

Началото ще бъде поставено на 23 април с официална церемония за откриването на Световната столица на книгата и стартиране на т.нар.

Голямо четене на площад „Шато“.

Инициативата „приветства всички форми на разказване на истории – в стихове, проза, песен…“, обясняват от местната администрация. До края на април в Страсбург ще бъдат отворени около сто частни и обществени места за четене.

В първата седмица, след като приеме титлата „Световна седмица на книгата“, в града ще се проведе събитие, посветено на илюстрациите, както и Фестивалът на независимите книжарници (25 април). Мултимедийните библиотеки ще отбележат началото на инициативата на 28 април с музикални четения, детски представления.

През лятото, когато Париж е бъде домакин на олимпийските игри, Световната столица на книгите

планира да съчетае четенето и спорта.

Представена ще бъде експозиция, резултат от съвместната работа на медалиста от параолимпийски игри Жул Рибщайн и художника Йоахим Галерн.

Освен многобройните инициативи и събития в Страсбург, 17 личности „в съответствие с ценностите на проекта „Четем нашия свят“ и тези на ЮНЕСКО се съгласиха да дадат своя принос“, съобщават от местната власт.

Автори, илюстратори и журналисти

ще изнасят беседи на различни места в града, както и ще се включат в публични четения.

Страсбург се надява да допринесе книгата да продължи да бъде средство за задълбочени дебати и за по-добро разбиране между хората. В края на април 2025 г. градът ще предаде титлата „Световна столица на книга“ на Рио де Жанейро в Бразилия.

Актуално

Избрано за вас