Пипи Дългото чорапче и нейната уникална създателка

Снимка: The Astrid Lindgren Company

Пипи Дългото чорапче и нейната уникална създателка

Снимка: The Astrid Lindgren Company
Сподели

Пипи Дългото чорапче се е превърнала в културна икона със своите разноцветни чорапи, коса с цвят на морков и лице с лунички, както и със своята свръхчовешка сила и издръжливост.

Пипи редовно е избирана за един от

най-любимите детски герои в света.

Тя е самоуверена, с бърз ум, щедра и никога непозволяваща на нищо – или на никого – да разклати вярата ѝ в себе си или да се възползва от нея. Този брилянтен образ се появява за първи пит в главата на своята създателка – шведската писателка Астрид Линдгрен.

Тя е родена през 1907 г. и напуска този свят на днешната дата, 28 януари през 2002 г. Най-известна е с детската си литература – пише над 30 книги за деца. Нейни герои са Пипи Дългото чорапче, Емил от Льонеберя и Карлсон на покрива. Книгите ѝ са продавани в

около 167 милиона копия по света.

От всичките ѝ произведения най-популярно все пак остава „Пипи Дългото чорапче“. Така че днес сме ви приготвили няколко интересни факта за тази любима детска героиня.

Снимка: The Astrid Lindgren Company
1.Пипи е широко разпространена

Книгата „Пипи Дългото чорапче“ е преведена на 78 различни езика. На мандарин тя се нарича 长袜子皮皮.

2. Пипи коя?

Истинското име на Пипи е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче

3. Приказка за лека нощ

Героинята на Пипи първоначално е била просто приказка за лека нощ.

Астрид Линдгрен измисля червенокосата героиня, за да забавлява дъщеря си Карин, която е тежко болна от пневмония и е напълно прикована към леглото. Всъщност именно Карин измисля името на героинята Пипи.

4. Историите са записани на хартия едва когато Астрид е в болница

Няколко години по-късно, през март 1944 г., Астрид пада на леда и наранява глезена си, което я прави относително неподвижна. Този път трябва да развлича себе си. Тя си спомни за историите, които е измислила за дъщеря си, и решава да ги запише, за да ги подари на Карин за десетия ѝ рожден ден.

Снимка: The Astrid Lindgren Company

По-късно същата година тя изпратила историята в конкурс за писане, където тя заела второ място. На следващата година я изпратила на друг конкурс, където спечелила първото място и договор за издаване. Пипи веднага става хит сред децата и оттогава продължава да се издава.

5. Ако мечтаете да посетите къщата на Пипи, мечтата ви може да се сбъдне

Къщата, използвана за сериала от 1969 г., все още стои в град Вибъл, община Готланд, Швеция. Друг вариант е  да посетите „Светът на Астрид Линдгрен“ – увеселителен парк във Вимерби, Швеция, родния град на Линдгрен. Там можете да се срещнете с всички герои, създадени от нея, включително с Мис Дългото чорапче и нейната причудлива къща.

6. Господин Нилсон не е за подценяване

Господин Нилсон, маймунката и съмишленик на Пипи, изглежда има собствена фен база. Дори има норвежка поп група, кръстена на него.

Снимка: The Astrid Lindgren Company

Завършваме с една мисъл на невероятната писателка Астрид Линдгрен, създала неедно вечни детски произведения: „Всичко велико на този свят се е случило първо в нечие въображение“. 

Актуално

Избрано за вас