Прецедент: Мемоарите на папа Франциск излизат през 2025 г.

Снимка: CNS/Vatican Media

Прецедент: Мемоарите на папа Франциск излизат през 2025 г.

Снимка: CNS/Vatican Media
Сподели

Папа Франциск ще издаде автобиографична книга през януари, обявиха издателите от „Пенгуин Рандъм Хаус“. За първи път мемоарите на действащ понтифик излизат приживе. Досега житиетата им, написани от самите тях, са били публикувани посмъртно, отбелязва италианската информационна агенция АНСА.

Книгата е озаглавена „Надежда“ (Spera) и е писана от Франциск в съавторство с италианеца Карло Мусо с идеята да почака до смъртта на папата. Тя обаче ще излезе по-рано от предвиденото заради предстоящата Юбилейна година на надеждата през 2025 г. Католическата църква чества тържествено юбилей на всеки 25 години. По мемоарите си папата е работил в последните шест години и обещава да разкаже историята на живота си – от

италианските му корени, емиграцията на предците му в Латинска Америка, детството му,

избора да посвети живота си на църквата, включително мислите му по някои от най-противоречивите теми на съвремието.

„Книгата на живота ми е история за пътя на надеждата – път, който аз не мога да отделя от този на семейството си, на хората около мен, на всички посветени на Бога“ – се казва в изявление от папа Франциск. – „На всяка страница и във всеки абзац, това е книгата за онези, изминали пътя заедно с мен, които са го вървели преди това или тепърва предстои да го извървят. Автобиография не е личната история на един човек, а багажа, който той носи със себе си. Паметта не е това, което си спомняме, а какво ни заобикаля. Автобиографията не говори само за миналото, но и за бъдещето“.

Това не е първата книга на папа Франциск, предаде „Площад Славейков“. През 2020 г. излиза „Нека мечтаем“ – събрани негови размисли за Covid пандемията. Издал е и „Живот“, в която се връща към ключови моменти от живота си в последните 80 години. Макар и да е посочен като автор на втората книга, тя е съставена от негови интервюта, затова „Надежда“ се счита за първия пълен разказ за живота му, отбелязва „Гардиън“.

„Надежда” ще излезе едновременно в 80 държави на 14 януари 2025 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас