Първитe издания на книгите на Джейн Остин изложени в дома ѝ

Снимка: janeaustens.house

Първитe издания на книгите на Джейн Остин изложени в дома ѝ

Снимка: janeaustens.house
Сподели

Първи издания на всички книги на Джейн Остин бяха изложени в дома на писателката в графство Хемпшър.

За първи път колекция от първи издания на всичките шест романа на британската писателка, някои от които вероятно са били в нейния дом досега. Тя може да бъде видяна в родната къща на семейството ѝ в графството, където са създадени. Това съобщават The Guardian и БТА.

Снимка: janeaustens.house

В колекцията са включени екземпляр от „Ема“, който е бил собственост на брат ѝ – Франк Остин, както и екземпляри от „Абатството Нортангър“ и „Убеждение“, които са били собственост другия ѝ брат Едуард. Екземплярът от „Разум и чувства“ може да бъде разгледана с оригиналната подвързия на издателя.

Джейн Остин живее в Чотън през последните осем години от живота си. Именно тук тя е написала и преработвала всички свои романи.

Новоизложените книги ще станат част от постоянната колекция Джейн Остин и изкуството на писането. Тя се организира от музея по повод предстоящата 250-годишнина от рождението на писателката. Честването ще се проведе на 16 декември 2025 г.

Музеят излага и предмети, вдъхновили Остин, като например топаз, подарен през 1804 г. на Джейн и сестра й Касандра от техния брат Чарлз. Той се е занимавал с корабоплаване. Именно този подарък вдъхновява писателката за кръстчето, подарено на Фани Прайс от нейния брат в романа „Менсфийлд парк“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас