Ръкописи на Толкин и К. С. Луис сред съкровищата, които стават обществено достъпни през 2023 г.

К. С. Луис вляво и Дж. Р. Р. Толкин вдясно; Снимка: Alamy

Ръкописи на Толкин и К. С. Луис сред съкровищата, които стават обществено достъпни през 2023 г.

К. С. Луис вляво и Дж. Р. Р. Толкин вдясно; Снимка: Alamy
Сподели

Сред културните ценности, които се предоставят на обществеността тази година, са ръкописи и книги, принадлежащи на К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин – създателите на два от най-популярните фантастични свята в литературната история. Това съобщиха от The Guardian.

Умовете, които стоят зад Нарния и Средната земя, са близки приятели и колеги в Оксфордския университет. Тяхната

непубликувана досега кореспонденция

е част от архив, принадлежащ на литературния съветник Уолтър Хупър. Архивът ще бъде дарен на Великобритания чрез проектите Acceptance in Lieu и Cultural Gifts.

В него се намират също личният екземпляр на „Принц Каспиан“, рядката ранна книга „Духове в робство“, написана под псевдонима му Клайв Хамилтън. Може да бъде открита и тетрадка, свързана с Боксен – измислен свят, който Луис създава като дете преди Нарния. Ръкописите на Толкин са свързани с „Приключенията на Том Бомбадил“ и „Футорк: Руните, използвани от Торин Оукъншийлд“. Те са предоставени на Бодлиевата библиотека и на Музея на историята в Оксфорд.

Първа страница от холографски ръкопис на „Приключенията на Том Бомбадил“ от Дж. Р. Р. Толкин, около 1962 г.; Снимка: Бодлиева библиотека

Дарението, което е значимо не само заради паричната си стойност, но и заради културното си значение, ще осигури на изследователите и ентусиастите

безпрецедентен достъп до произведенията на тези влиятелни литератори.

През тази година Съветът по изкуствата на Англия е приел в националната изложба предмети на стойност над 52 млн. паунда. Програмата Acceptance in Lieu позволява на хората да уредят сметката си за данък наследство, като прехвърлят важни културни, научни или исторически предмети на страната, а програмата Cultural Gifts Scheme позволява на данъкоплатците в Обединеното кралство да дарят произведения на обществени музеи, галерии и библиотеки в замяна на намаляване на данъка.

Сред другите интересни обекти, дарени на обществеността, тази година е архивът на отличеното с награди британско телевизионно предаване Spitting Image. То използва кукли, за да сатиризира известни обществени фигури, включително политици, спортисти и знаменитости. Архивът включва работни чертежи, сценарии, договори и производствени файлове, в които подробно е описан процесът на изработване на куклите.

Актуално

Избрано за вас