Салман Рушди с първо художествено произведение след нападението

Снимка: Getty Images

Салман Рушди с първо художествено произведение след нападението

Снимка: Getty Images
Сподели

Салман Рушди, който през 2022 г. оцеля след нападение с нож, при което загуби окото си, пише нова художествена творба. Това сподели самият той пред публиката на книжния форум в Лвов, Украйна.

Новата творба на автора ще се състои от

три новели, всяка от които е с обем около 70 страници.

Те ще разказват за „трите свята в живота му: Индия, Англия и Америка. „По някакъв начин разглеждат идеята за края“.

77-годишният Рушди се присъедини към литературния фестивал в Украйна чрез видеовръзка, за да обсъди най-новата си книга „Нож“. Мемоарната творба изследва възстановяването му след нападението през август 2022 г. Тогава мъж се втурна към сцената на Института „Чаутаука“ в щата Ню Йорк, където авторът се кани да говори на публично събитие.

Снимка: Nastya Telikova

В разговор с един от най-изтъкнатите украински писатели – Олександър Михед, Рушди казва на публиката в Лвов: „Когато си на тази възраст,

очевидно се замисляш колко време ти остава.

Няма да има още 22 книги, които да напиша. Ако имам късмет, ще има една или две“.

Новелите ще бъдат първият художествен проект на Рушди след нападението. Предишният му роман „Градът на победата“ е завършен преди това, но е публикуван през 2023 г.

Рушди също така изрази солидарност с Украйна във връзка с войната, която се води в различни части на страната. Той също така оприличи собствените си методи за възстановяване от травматичното нападение на тези на Украйна.

Рушди казва, че е написал „Нож“ от нежелание да позволи на нападателя да определи историята му. „Помислих си: „Е, аз съм разказвач.

Искам да си върна контрола върху историята,

така че да я разкажа по мой начин и той да стане част от моята история, а не аз да стана част от неговата история“.

В противовес с насилието на нападателя – в книгата е включена и темата за любовта на поетесата, писателка и художничка Рейчъл Елиза Грифитс, петата съпруга на Рушди.Започнах да го възприемам като своеобразен спор между любовта и смъртта, между фанатизма и красотата“, казва той. Грифитс, която е и видеооператор, почти всеки ден заснема кадри на съпруга си, докато той се възстановява. Планирано е  те да залегнат в основата на документален филм.

Салман Рушди и съпругата му Рейчъл Елиза Грифитс; Снимка: Getty Images

„Знаете ли – човешкият живот не е само бомби и фашизъм, корупция и смърт, той е и любов и красота. Мисля, че в разгара на една война е важно да си спомним за това.“

Лвовският форум на книгата се провежда ежегодно от 31 години. Той не е прекъсван от руската инвазия в Украйна.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас