Тейлър Суифт издава книга със снимки и размисли от „Eras Tour“

Снимка: Taylor Swift/Instagram

Тейлър Суифт издава книга със снимки и размисли от „Eras Tour“

Снимка: Taylor Swift/Instagram
Сподели

След като завладя музикалната сцена и направи пробив в киното, Тейлър Суифт и нейното турне „Eras“ се насочват към книжната индустрия.

Поп звездата обяви, че на пазара ще излезе книга със „спомени“ от успешното ѝ турне.

Тя ще включва снимки и размисли на певицата през последните две години.

Книгата обаче ще бъде издадена самостоятелно. Това е необичаен ход, който едва ли ще се хареса особено на издателския бранш.

Сборникът със спомени от турнето ще излезе под новия импринт на Суифт – Taylor Swift Publications. По този начин милиардерката заобикаля традиционните издателства и разпространители. Тя сама ще се занимава с производството и дистрибуцията на артикула.

Книгата от 256 страници ще струва 39,99 долара и ще се продава ексклузивно в американската верига Target. Към момента не е известно дали Суифт ще я предлага и на други пазари извън САЩ.

Заглавията от популярни личности обикновено носят милиони долари на издателите. В този случай обаче изпълнителката си гарантира, че ще получи по-голям дял от приходите от продажба.

Това решение следва други подобни на Суифт. В миналото тя е показвала многократно, че

предпочита да следва свои собствени бизнес правила.

Миналата година излезе концертният ѝ филм „Тhe Eras Tour“, който също заобиколи познатите вече модели. Вместо да си партнира с големи холивудски студия, Суифт избира да финансира и разпространява филма самостоятелно и така отново запази по-голяма част от печалбата.

По данни на Box Office Mojo филмът е събрал 260 млн. долара в световен мащаб. Звездата е получила осемцифрена сума от прожекциите в киносалоните плюс допълнително заплащане от Disney+, която впоследствие заплати за правата за стрийминг.

Суифт сега ще следва модел на самоиздаване, който си има предимства.

Най-голямото от тях е чисто финансово, пояснява „Булевард България“. Авторите, които работят с издателства в САЩ, обикновено получават хонорари от между 10 и 15% от общите продажби за творчеството им. Тези, които не са под договор с компания, взимат много по-голям процент печалба. Те могат и да запазят творческия контрол върху проектите си.

Друго предимство е логистично. Самоиздаващите се могат да публикуват книгите си много по-рано, тъй като не се съобразяват толкова със сроковете в традиционните издателски къщи.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас