Турски писател и затворник написаха роман заедно, разменяйки си писма

Снимка: AFP

Турски писател и затворник написаха роман заедно, разменяйки си писма

Снимка: AFP
Сподели

Криминалният роман „Дует в чистилището“, който разказва за пенсиониран адвокат с леви политически възгледи и застаряващ генерал с мъчително минало, има голям успех. Двамата писатели разработват историята, която обхваща последните 40 години от бурната история на Турция и дългогодишния кюрдски конфликт.

„Беше рискована игра да се опиташ да напишеш роман, както се играе шах – ход по ход, без да се съгласиш за сюжета, героите или стила – нищо“, казва Селахаттин Демирташ на литературен критик в интервю от затвора.

Написването на историята започва, когато авторът и преводач Иит Бенер изпраща на затворения кюрдски лидер Демирташ, който излежава 42-годишна присъда,

копие от класическия роман на Луи-Фердинан Селин

„Пътуване до края на нощта“. Вътре той постави и бележка – „израз на моята солидарност“.

Демирташ, който е на 51 години и е бивш съпредседател на третата по големина политическа партия в турския парламент, беше вкаран в затвора през 2016 г. По-късно Европейският съд по правата на човека осъди задържането му като политическо и призова за освобождаването му.

„Не можех да приема, че този човек, за когото, както и шест милиона други, бях гласувал и чиито идеи споделям, се озова зад решетките, докато аз съм на свобода“, казва Бенер. През 80-те години той живее в изгнание, дава висока оценка на сборника с разкази на Демирташ „Зора“ и двамата започват да си кореспондират чрез адвоката за политика.

Преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган през май 2023 г. убива надеждата на Демирташ за предсрочно освобождаване. Заради това Бенер му предлага да продължат кореспонденцията си.

„Ами ако напишем роман, двамата?“, предлага той, въпреки че

не е мислил за сюжет или герои

и не го е замислял като сериозен проект.

Въпреки че първоначално идеята имала за цел да занимава затворника, скоро дуетът завършил 13 глави, пише AFP.

„Много се забавлявахме, но трябваше да я завършим“, казва Бенер. „Отлагахме 2 месеца преди да дадем на няколко приятели да я прочетат“.

Издателството на Демирташ – Dipnot, което е издало предишните му романи и разкази, първоначално отпечатва 55 000 екземпляра, а през септември ще бъдат отпечатани още.

„Личните ни истории, моята и тази на Иит, допринесоха за оформянето на романа. Той ме мотивира, когато имах нужда от това“, казва кюрдският политически лидер.

„Книгата

поставя въпроса за помирението чрез двама герои от едно и също поколение губещи,

които споделят едно и също чувство на поражение“, каза Бенер. “ Творбата представя днешна Турция, която е по-поляризирана от всякога“.

Бенер бил „изключително емоционален“, когато най-накрая получил разрешение да се срещне с Демирташ в затвора Одрин в Северозападна Турция. Срещата им се провела в деня на излизането на книгата, тъй като

опозиционният лидер е в изолация

и има право само на седмични посещения от адвоката или семейството си.

По изключение той е пуснат да излезе от малката килия, в която е затворен от осем години и която споделя с бившия кмет на кюрдския град Диарбекир Аднан Селчук Мизракли.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас