Британският музей представя изложба с откраднати артефакти

Снимка: Courtesy British Museum

Британският музей представя изложба с откраднати артефакти

Снимка: Courtesy British Museum
Сподели

Британският музей в Лондон представя нова изложба от възстановени след кражба скъпоценни камъни, съобщава ДПА.

Експозицията „Преоткриване на скъпоценните камъни“ е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса.

Скандалът с откраднатите експонати излиза наяве в средата на 2023 г. По това време Британският музей обяви, че

около 2000 артефакта липсват,

откраднати са или са повредени. Един от служителите е уволнен, но отрича обвиненията. Директорът на немската секция на музея Хартвиг Фишер подава оставка.

Ръководителят на отдел „Гърция и Рим“ Том Харисън заяви пред британската информационна агенция Пи Ей, че е било „много, много трудно“ да се възстановят 357 липсващи артефакта от шестима колекционери. Намирането им е било много по-предизвикателно, отколкото се е смятало първоначално, пише БТА.

Въпреки това търговци са помогнали на музея в търсенето на предметите, които са били разпръснати по целия свят. Многобройни експонати са били непоправимо повредени, което си е чиста загуба дори ако всички предмети са били възстановени, обяснява Харисън.

Експертът по скъпоценни камъни Клаудия Вагнер, която е и преподавател в Оксфордския университет, каза, че украшенията със скъпоценни камъни са били носени от много богати римляни и са намерени в древните обекти Помпей и Херкулан.

„Преоткриване на скъпоценните камъни“ е изложена в Британския музей до 15 юни.

Актуално

Избрано за вас