Кристофър Нолан и Аниес Жауи ще получат „Сезар“ за цялостно творчество

Снимка: JULIEN DE ROSA/AFP VIA GETTY IMAGES

Кристофър Нолан и Аниес Жауи ще получат „Сезар“ за цялостно творчество

Снимка: JULIEN DE ROSA/AFP VIA GETTY IMAGES
Сподели

Режисьорът Кристофър Нолан и актрисата и режисьор Аниес Жауи ще бъдат почетени с награди „Сезар“ за цялостното си творчество на 23 февруари в Париж, съобщи АФП.

Американско-британският режисьор Кристофър Нолан съчетава творческите постижения от „Дюнкерк“ до „Интерстелар“. „Последният му шедьовър –

„Опенхаймер“, истински глобален феномен,

бе приветстван от критиката и публиката за революционната визуална естетика“, се подчертава в прессъобщение на Академия Сезар, която връчва кинонаградите всяка година.

Аниес Жауи, „завършен артист“ с 40-годишна кариера, е режисьор на пет игрални филма, сред които „Вкусът на другите“ (2000). Тя е изиграла около петдесет роли в киното.

„През 1987 г. в театъра започва нейната кариера и остава белязана от него завинаги. Там тя среща известния Жан-Пиер Бакри. Между тях се получава истинско творческо сливане, родило множество успешни постановки и филми“, подчертават от Академия Сезар в друго съобщение за медиите. Те бяха една от най-известните двойки в киното и останаха близки до смъртта на Бакри през 2021 г.

Номинациите за наградите „Сезар“ се очаква да бъдат обявени следващата сряда. Фаворит е

филмът „Анатомия на едно падане“,

спечелил „Златна палма“ на фестивала в Кан през май миналата година, отбелязва АФП. Членовете на Академията ще имат един месец да гласуват преди церемонията на 23 февруари в зала „Олимпия“, припомня БТА.

Събитието, което често е повод за политически или социални искания, ще бъде и „бойно кръщение“ за новия френски министър на културата Рашида Дати, отбелязва АФП.

Актуално

Избрано за вас