Българските филми в цитати – топ 10 на най-доброто

Българските филми в цитати – топ 10 на най-доброто

Сподели

От “Ела, да видиш къде навъртам трудов стаж”, през “Сега ще видиш ти кон боб яде ли”, до “Лошо, Седларов, лошо” – българските филми от златните им години на XX век оставят златни хитове на следващите поколения. И те трябва да се помнят. Да се учат наизуст.

Само от началото на 2023 г. българските филми с премиера са повече от 5. Седмото изкуство у нас се движи в добра скорост, макар и да среща трудности, но търси публиката, понякога смело експериментира и

иска да говори езика на зрителя в салона.

Като добавим към това развитието и интереса към сериалите от последните десетина години, хората пред екрана със сигурност получават разностранно меню. Специалитетите на миналото и вкуса на детството обаче са гурме класиката, която все още трудно може да намери еквивалент.

По-надолу следва спомен в класация от 10 на най-добрите от българските филми, поднесени с вкус на боза от 6 ст. и опасен чар от дами канят. Насладете им се.

1.Топло:

„Ей, голям човек е дакелът!“; „Животът, милички, дава само тогава, когато му опреш пистолета в корема. И този пистолет ще бъда аз!“; „Поздравяваме Топлофикация с песента на Пепино Гаглиарди – Една голяма любов и нищо повече!“ Челната позиция! Без колебание! Без възражение! Комедийният шедьовър от 1978 г. по сценарий и режисура на Владимир Янчев може да бъде учебник по кино, по персонажи и достоверни, живи, плътни ситуации, извадени директно от ежедневието на обикновения човек. В този случай – от живота на няколко души в една кооперация, които трябва сами да си осигурят парно отопление.

2. Вчера

„Само от добър приятел става качествен предател!“ „Ти моето вчера няма да го бараш!“ Сега ще видите вие кон боб яде ли!“ Евъргрийнът за гимназистите на прага на реалността и порастването. Задължителен за всеки, който иска да разбере как през 80-те години на миналия век младите хора в България са слушали Бийтълс. Повече от 35 години след създаването му и още няма кой да засенчи филма на Иван Андонов за приятелството, първата любов и борбата на младостта със системата.

3. Дами канят

„Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи!“ „Когато говориш с мене, ще мълчиш!“ Красавиците на българското кино и Стефан Данаилов! Брилянтен сюжет и прочит на жената във всичките й нюанси, във всичките й оттенъци. Комедия на абсурда или тъжно-пародийна приказка за невъзможния блян, за желанието за бягство отвъд рутината. Стефан Данаилов е инструктор по кормуване, но в мечтите на дамите, които сядат зад волана – много повече: той е съвършеното, което никога не им достига.

4. Оркестър без име

„Ох, момчета, нещо ми е паднал гласът! Ами наведи се да си го вземеш!“ Филм извън всички класации – вечното номер 1 за публиката! Неостаряващ! А зрителите на, без преувеличение, шедьовъра на Людмил Кирков, все така, остават на брега на морето, с което в края на лятото никой не иска да се раздели.

5. Опасен чар

„Никога една жена не трябва да разбира, че друга е била обичана повече от нея! Принцип.“ Лошо, Седларов, лошо!“ Тодор Колев в няколко мними самоличности – Ястребовски, Соколов, Буревестников – имена на птици, зад които да скрие прелитащата по ръба на живота душа. Всички жени са измамени и изоставени без една, в която се влюбва истински.

6. С деца на море

„Имам да спя още 10 минути и идвам!“ „Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият.“ Който не е бил с деца на море, само той не може да си представи какво е изпуснал. Бърз преглед на филма от 1972 г. ще му помогне да се ориентира. Наред с всичко останало кино разказът е и чудесното прохождане пред камера на Петър Пейчев, Кирил Петков и др.

7. Селянинът с колелото

„Турското ни кафе е виетнамско!“ Ролята на живота на Георги Георгиев – Гец, който кръстосва с. Югла с колелото си от края на селото до началото на града и обратно.

8. Момчето си отива

„Ай, ожени се, че да има време да се разведеш!“ Дни преди абитуриентския си бал, героят на Филип Трифонов среща погледа на магазинерката Тинка (в ролята е Невена Коканова) и вече е влюбен! Освен отличния сценарий, за публиката незабравима остава и песента „Хора и улици“, превърнала се в нарицателно за несподеленото и онова, отвъд думите.

9. Любимец 13

„Много майки ще разплачете. Ще ги разплача.“ Първият български игрален филм за футбол с истински футболисти. Със сигурност дори само това вече може да спечели сърцата на публиката.

10. Куче в чекмедже

„А баща ми ще ми купи колело, ама друг път. Сега няма пари.“ Дете на разведени родители, Миташки израства сам с въображението си и мечтата да има достоен приятел за игра, но не плюшена играчка, а истинско куче.

Актуално

Избрано за вас