Българското кино и Париж са „По-силни заедно“

Снимка: sortiraparis.com

Българското кино и Париж са „По-силни заедно“

Снимка: sortiraparis.com
Сподели

Фестивалът на българското кино в Париж се завръща тази есен с 6-о издание в кино Le Grand Action между 10-13 септември 2024 г. Разнообразната програма, обединена под темата „По-силни заедно“, е посветена на късометражното българско кино и на международните копродукции с България. Два от селектираните филма са лауреати от тазгодишното издание на Фестивала в Кан (Festival de Cannes 2024).

Събитието е първият и единствен независим фестивал във Франция, посветен на българското кино. То цели да допринесе за по-силното културно сътрудничество между двете страни.

Тазгодишното издание ще бъде под патронажа на Камен Калев – режисьор, сценарист и продуцент. Той, Лео Ортуно (френски журналист и филмов критик), Елизабет Корманова (Rocket Science UK) и Мадалена Валенсия (режисьор от филмовата академия La Fémis) ще отличат най-добрия късометражен филм и ще му връчат „Награда на журито“.

За да бъде осигурена и „Награда на публиката“ в категория късометражен филм, е стартирана кампания за финансиране. Средствата от нея ще отидат както за наградата, така и за цялостната организация на фестивала.

Във Френския институт в България

през септември ще бъдат излъчени 6 избрани филма.

Те ще бъдат от всички досегашни издания на фестивала, НАТФИЗ, френската филмова академия La Fémis и Българското посолство във Франция. Именно то е и домакин на съпътстващо събитие, част от тазгодишната програма на фестивала. То ще се проведе под формата на networking коктейл/pitch сесия, в рамките на която български проекти в развитие ще бъдат представени пред избрани френски разпространители и продуценти.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас