„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворитите за „Златен глобус“

Снимка: Justine Goode ; NBC News / Universal / Warner Brothers

„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворитите за „Златен глобус“

Снимка: Justine Goode ; NBC News / Universal / Warner Brothers
Сподели

„Барби“ и „Опенхаймер“ – двата филма, които доминираха в боксофиса и породиха безброй интернет мемета това лято – се очаква да бъдат водещи на наградите „Златен глобус“.

Двете ленти получиха общото наименование „Барбенхаймер“, след като премиерите им по кината се проведоха на една и съща дата.

„Барби“  представлява ярка феминистка сатира за линия пластмасови кукли. Той е

най-печелившият филм

за 2023 г. Приходите му надхвърлят  1,4 млрд. долара в световен мащаб. Очаква се продукцията да спечели номинации за звездите си Марго Роби и Райън Гослинг. Награда е възможно да грабне и сценариста и режисьор Грета Гъруиг.

„Барби“ ще си постави за цел да надмине световните приходи на „Замръзналото кралство II“ от 1,43 млрд. долара и да се превърне в най-печелившия филм на всички времена – независимо дали е игрален или анимационен – от жена режисьор.

Гервиг вече е най-печелившата жена режисьор на

игрален филм в световния бокс офис,

както и най-печелившата жена режисьор на всички времена в националния боксофис.

„Опенхаймер“, обожаваната от критиката драма на Кристофър Нолан за изобретателя на ядрената бомба, успя да спечели забележителните 950 млн. долара в световния боксофис, пише БГНЕС. Филмът би трябвало да събере номинации за актьорите, сред които са Килиън Мърфи и Робърт Дауни младши, както и за режисьора си.

Наградите „Златен глобус“ преживяха трудни години. През 2021 г. проучване на „Лос Анджелис Таймс“ показа, че в редиците Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд няма чернокожи членове. Това разкритие предизвика широка гама от критики към HFPA, включително твърдения за аматьорство и корупция.

Актуално

Избрано за вас