Бен Бърт – човекът, който ни научи как да „чуваме“ киното

Снимка: Jean-Christophe /LUCASFILM

Бен Бърт – човекът, който ни научи как да „чуваме“ киното

Снимка: Jean-Christophe /LUCASFILM
Сподели

Когато Бен Бърт младши е поканен да се запознае с концептуалното изкуство на „Междузвездни войни“  преди началото на снимките, той казва, че звуковият ефект от появата на светлинния меч не е бил толкова силен, колкото визуалния. Как са го произвели?

Благодарение на звук на филмов проектор.
Снимка: LUCASFILM

„Бях прожекционист в киносалон“, казва той. „Можех да чуя мотора на прожекционния апарат. Не когато пуска филма, а докато седи неподвижно: музикално бръмчене. 50% от светлинния меч идва именно от този проектор. Смесих го с бръмченето на телевизионна тръба“ , казва той. Така че – когато чуете един от най-известните звукови ефекти на Бърт, вие буквално слушате кино. 

И все пак това е само част от невероятната звукова вселена, която той е създал и която е толкова разпознаваема, колкото и тематичната музика на Джон Уилямс. Какво щеше да бъде „Междузвездни войни“ без звука на бластера на Хан Соло

създаден чрез удари с чук по проводник с високо напрежение?

Журналистът на Guardian Джон Блисдейл разговаря с Бърт на филмовия фестивал в Локарно, където той получава награда за цялостно творчество, Но той предпочита да говори за това как „звучи“ малкият швейцарски град.

„Снощи нямаше никакъв звук. Не можех да чуя нищо: нито щурци, нито климатици. След това електрическият влак, който пристигаше, беше наистина чист. Звукът на мотора – веднага виждам приложение за него: да го забавим, да добавим субуфер

…това е звукът на летящ кораб-майка, нали?“, казва Бърт.
Снимка: Jean-Christophe Bott/EPA

 

Първата му работа е да запише звуците на двигателите за филма „Death Race“ от 2000 г. , продуциран от покойния Роджър Корман. „По това време бях студент по кинематография. Имаше работа в нискобюджетни студия, ако можеш да работиш с магнетофон Nagra – най-желаната и красива швейцарска машина на всички времена. Ричард Андерсън, с когото по-късно направихме „Похитителите на изгубения ковчег“ – получи работа като звукорежисьор на филмови трейлъри, а Джо Данте беше монтажистът, който подготвяше трейлъра. Той ми показа снимковия материал и аз започнах да записвам неща за машините – най-вече самолети. Тъй като това бяха необичайни звуци, започнаха да ги използват и в игралния филм. И така, чрез трейлъра те се върнаха обратно в игралния филм“.

Освен по „Междузвездни войни“, филмите за „Индиана Джоунс“ и „Извънземното“, Бърт е работил по много известни филми, включително „ Пришълецът“ на Ридли Скот.

„Направих звук, наречен „молекулярна киселина“.

Баща ми, който беше химик, имаше такива контейнери за течен азот, който е 200 градуса под нулата. Ако го излеете на пода, той изкипява и изсвистява. Използвах това за киселината, която разяжда предметите“.

Често работата по един проект намира нов живот на друго място: Ридли искаше звукът на предавателен фар, идващ през космоса, да звучи през първите 20 минути на филма, сякаш те привлича. Опитах много различни неща и той не хареса нито едно от тях. В крайна сметка се появи „Похитителите на изгубения ковчег“. Тогава извадих един от любимите си звуци и той стана част от сцената, в която духовете излизат от Ковчега на завета.

Не казвайте на Ридли!“

 „Аз го наричам кръстосано опрашване. По-късно, когато Ридли направи различните версии на „ Пришълецът“ на DVD, той отново вкара този звук. Така че сега той е във филма. Много от тези шумове, които направих, в крайна сметка бяха използвани в „Блейд Рънър“. В апартамента на Декард има странна тоналност, нещо като нагоре-надолу, нагоре-надолу. В YouTube хората вече са направили 12-часови клипове от него“.

Снимка: Pixar

По време на разговорите с Guardian Бърт изпълнява физически или вокално много от звуковите си ефекти.

„Като звукорежисьор най-полезните звуци са тези, които изпълняваш не само вокално, но и с реквизит като фолиер. Ако имате скърцаща дръжка на врата, изпълнявате с нея, защото се опитвате да вкарате усещане в нея. Аз съм сам в студиото в продължение на седмици. Така че аз съм експериментатор. Ако искам да тествам нещо, няма да доведа актьор, който да го изпробва веднага. Обичам да го изпробвам сам. Аз съм от старата школа“, завършва той.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас