Кан отдава почит на Чарли Чаплин в ефирния Музей на киното

Снимка: Getty Images

Кан отдава почит на Чарли Чаплин в ефирния Музей на киното

Снимка: Getty Images
Сподели

Всяко лято град Кан поставя в центъра на вниманието емблематични фигури от седмото изкуство във временен музей в Palais des Festivals. След Рьоне Госини, Луи дьо Фюнес и Роми Шнайдер, тази година е ред на Чарли Чаплин. Една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия ще бъде почетен до 25 август с изложба, посветена на първия му среднометражен филм „Хлапето“.

Снимка: Getty Images

Изложбата, подготвена съвместно с Ив Дюран, проектант на музейния парк „Светът на Чаплин“ в Корсиер-сюр-Веве (Швейцария), показва как Чарли Чаплин е играл себе си. Великият актъор всъщност изиграва собственото си бедно детство, израснал като сираче.

Потапяйки посетителите в Лондон през 19-ти век, изложбата разкрива обстоятелствата, при които е израснал Чаплин. Мансардата, в която живеят той и Хлапето, поразително прилича на мансардата, в която режисьорът е живял като дете. Чарли също е преживял изоставянето, на което е било подложено малкото момче.

Баща му умира, когато той е на 12 години. Майка му страдала от деменция и влизала и излизала от психиатрични клиники. Въпреки това тя винаги е играла важна роля в живота на Чаплин. За това свидетелстват трогателните писма, разменени между майката и сина, които публиката може да открие в тази изложба.

Съдбоносна среща

Личната трагедия, която Чаплин преживява, е може би движещата сила за създаването на филма „Хлапето“. Младата му съпруга Милдед ражда момченце с много здравословни проблеми, което умира след три дни. Тази травма прекъсва творческата безизходица на Чаплин по това време.

Малко след смъртта на сина си той си представя неговата историята на големия екран, който става заместващ баща на изоставено дете. Случайно се запознава с човека, който трябвало да изиграе това дете, в едно кабаре. Собствениците от заведението извежда на сцената 4-годишния си син. Той е бъбриво момче с талант да имитира гласове е Джаки Куган.

Снимка: Getty Images

Между детето и режисьора се заражда истинска връзка. За Джаки това е и началото на кариерата му в киното. Въпреки че никога не достига качеството на филмите на Чаплин, той участва в някои „печеливши“ филми. Изложбата разказва за това как след случайната смърт на баща му майката и доведеният му баща заграбват почти цялото състояние на малкия актъор.

Както посочва Мод Буасак, директор на дирекция „Култура“ в град Кан, съдебният процес, който Джеки Куган завежда срещу тях, довежда до приемането през 1939 г. на закона „Куган“, който защитава доходите на децата-актьори до навършване на пълнолетие.

Интерактивна изложба
Снимка: Mairie de Cannes
Изложбата, разделена на единадесет области, включва не само изследване на генезиса на филма, но и мултимедийни инсталации, прожекции и интерактивни семинари. Това съобщи Franceinfo.

Зоната „Никелодеон“ представлява старо кино, където се прожектират редица късометражни филми на Чаплин. В друга част можете да видите магически фенери – ранни устройства за проектиране на изображения, които са очаровали гениалния актьор като дете. Тази инсталация е създадена в сътрудничество с Музея на фотографските уреди във Вьове, Швейцария.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас