Четири биографични филма ще представят живота на музикантите от „Бийтълс“

Снимка: Getty Images

Четири биографични филма ще представят живота на музикантите от „Бийтълс“

Снимка: Getty Images
Сподели

Музикантите от група „Бийтълс“ ще бъдат почетени с биографии.  Продукцията няма да бъде само една, а цели четири – по филм за всеки един от „удивителната четворка“. Режисурата е възложена на Сам Мендес, съобщи Асошиейтед прес.

За пръв път група „Бийтълс“

дава пълни права върху живота и музиката си

за филмов проект. Sony Pictures обяви сделка, която може да омаловажи всички музикални биографии, заснемани досега.

Продукциите, замислени от Мендес, се очаква да излязат на голям екран по нов начин, пише БТА. Ще има възможност да бъдат прожектирани успоредно или да се показват последователно в киносалоните. Точните планове се очаква да бъдат обявени по-късно.

Целта на Sony е филмите да излязат през 2027 г.

Пол Маккартни, Ринго Стар и семействата на Джон Ленън и Джордж Харисън са подписали споразумението за проекта чрез Apple Corps. Ltd, която представлява групата. Sony Music Publishing пък контролира правата за повечето от песните на „Бийтълс“.

„За мен е чест да разкажа историята на

най-великата рок група на всички времена

и съм развълнуван да отправя предизвикателство към начина, по който се правят филми“, каза Мендес в изявление. Всяка от биографиите ще бъде разказана през погледа на съответния изпълнител от „Бийтълс“.

Най-известните участия на групата в киното са в първите години след създаването ѝ. Между 1964 г. и 1970 г. тя участва в пет филма, сред които A Hard Day’s Night (1964) и анимацията Yellow Submarine (1968). Музикантите и групата са обект и на много документални филми, най-скорошният от които е The Beatles: Get Back на Питър Джаксън от 2021 г.

През 2023 г. „Бийтълс“ се събра отново с помощта на изкуствен интелект в новоиздадената песен Now and Then. Записът се осъществи с помощта на технологията, използвана от Джаксън в Get Back.

Опитите за драматизация по

историята на „Бийтълс“ са спорадични

и не така въздействащи. Биографичният The Birth of the Beatles от 1979 г., когато Джон Ленън е още жив, бе заснет с участието на първия барабанист на „Бийтълс“ Пийт Бест като съветник.  Независимият Backbeat от 1994 г. е хроника на отношенията на Ленън със Стюарт Сътклиф преди „Бийтълс“ да стане известна група. В Nowhere Boy (2009 г.) Арън Тейлър-Джонсън играе ролята на тийнейджъра Джон Ленън.

През последното десетилетие музикалните биографии се превърнаха в добър бизнес. Боксофис хитове като „Бохемска рапсодия“, „Рокетмен“ и „Елвис“ карат висшите мениджъри в Холивуд да търсят следващия блокбъстър.

Актуално

Избрано за вас