Кристофър Нолан: Привлича ме да работя в голям мащаб

Снимка: Getty Images

Кристофър Нолан: Привлича ме да работя в голям мащаб

Снимка: Getty Images
Сподели

Кристофър Нолан е голям почитател на филми, които са много по-малки по мащаб в сравнение със собственото му творчество. Той предпочита драми като „Афтърсън“ и „Минали животи“, но вероятно

никога няма да направи подобни филми.

Това каза той наскоро пред списание Time. Нолан стартира с независими продукции като „Мементо“, но сега е известен с това, че създава блокбастъри с огромни декори и скъпи бюджети. Вероятно никога няма да се върне към по-изтънчения продуцентски стил.

„Привлича ме да работя в голям мащаб,

защото знам колко крехка е възможността да мобилизираш тези ресурси“, казва пред изданието, говорейки за придържането към големите продукции. „Знам, че по света има толкова много режисьори, които биха дали всичко, за да разполагат с ресурсите, които аз събирам, и чувствам, че нося отговорността да ги използвам по най-продуктивния и интересен начин“.

Последният режисьорски проект на Нолан е „Опенхаймер“, който разполага с по-малък от обичайния бюджет –

едва 100 милиона долара.

Това все още е гигантска сума, особено за биографична драма, но е далеч по-ниска от над 200 милиона долара, които бяха необходими за стартирането на шпионския му трилър „Тенет“. Нолан заснема „Опенхаймер“ за около 60 дни, а дизайнерът на продукцията Рут де Йонг разкри, че е съкратил около 30 снимачни дни, за да преразпредели бюджета на филма към дизайна на продукцията и местата за снимане.

Крис искаше да снима из целите Съединени щати… само самолетните билети и настаняването на екипа е скъпо“, разказва де Йонг. „Да не говорим, че трябва да построя Лос Аламос, а той не съществува. Ето къде наистина почувствах, че е невъзможно. Крис каза:

„Забрави за парите.

Нека просто да проектираме това, което искаме“. Така и направихме, а когато за първи път строителството на града беше заложено в бюджета, той беше 20 милиона долара.“

Де Йонг казва, че първоначално „Опенхаймер“ е трябвало да се снима 85 дни, а може би и повече, но Нолан го е съкратил поне с 30 дни.

„Опенхаймер“ е номиниран за 13 награди „Оскар“

повече от всеки друг филм

на церемонията през 2024 г. Той е широко възприеман като фаворит за най-добър филм, след като спечели в основните категории на наградите „Златен глобус“ и „Изборът на критиката“. Нолан е силен претендент и в надпреварата за най-добър режисьор.

Актуално

Избрано за вас