Златното момче на Холивуд: Кои са най-знаковите роли на Килиън Мърфи?

Снимка: Getty Images

Златното момче на Холивуд: Кои са най-знаковите роли на Килиън Мърфи?

Снимка: Getty Images
Сподели

Килиън Мърфи – златното момче на Холивуд, празнува своя рожден ден на 25 май. Мнозина го „познават“ като Робърт Опенхаймер – бащата на атомната бомба, заради участието му в биографичния филм на Кристофър Нолан. Макар тази роля да му носи „Оскар“ и „Златен глобус“ за водеща мъжка роля, в артистичното му портфолио влизат още десетки персонажи. Този материал ще бъде именно за знаковите роли, които Килиън Мърфи изиграва през годините (според класацията на Rotten Tomatoes).

Снимка: EVERETT COLLECTION

„The Dark Knight“

В трилогията за Батман Килиън Мърфи играе д-р Джонатан Крейн психиатър в Arkham Asylum, който провежда експерименти върху затворници под самоличността на Плашилото. 

Снимка: Melinda Sue Gordon
„Dunkirk“

Филмът представя историята на стотици хиляди британски и съюзнически войски, които се оказват обкръжени от вражески сили. Изтребителите на кралските военновъздушни сили се опитват да предпазят беззащитните мъже.  В същото време стотици малки лодки, препълнени с военни и цивилни, се впускат в надпревара с времето. Килиън Мърфи влиза в ролята на треперещия войник в продукцията.

Снимка: IMDb
„A Quiet Place 2“

Втората част на успешни хорър на Джон Кразински продължава историята на семейство Абът, които трябва да се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в абсолютно мълчание. В даден момент обаче се оказва, че създанията, които ловуват само по най-малкия звук, не са единствената заплаха, която дебне отвъд пясъчната пътека. Килиън Мърфи изиграва Емет – вдовец и баща на двама синове. Приятел е на семейство Абът (в ролите Емили Блънт и Джон Кразински) още от времето преди съществата да изтребят по-голямата част от човешкото население.

Снимка: irishtimes.com
„The wind that shakes the barley“

Лентата разказва за борбата за независимост на Ирландия в края на XIX и началото на XX в. и проследява ранните години на Ирландската Републиканска Армия (ИРА). Продукцията печели „Златна Палма“ на филмовия фестивал в Кан през 2006 г.

Снимка: Stephen Vaughan
„Inception“

Коб (Леонардо Дикаприо), Ариадне (Марион Котияр) и Артър (Джоузеф Гордън-Левит)са група, която нахлува в съзнанието на хората за да извлече ценна информация от тях. Kилиън Мърфи се превъплъщава в Робърт Фишер, наследник на бизнес империя и цел на екипа.

Снимка: Стоп кадър
„28 Day Later“

Лондон е в плен на заразен вирус, който превръща хората в брутални, неосъзнати създания. Епидемията избухва, след като природозащитници опитват да освободят заразени шимпанзета от лаборатория. Двадесет и осем дни след началото ѝ велосипедният куриер Джим (Килиън Мърфи) се буди от кома и заварва един напълно нов свят.

Снимка: IMDb
„The Party“

Обикновена домашна забава завършва с локви кръв.  Причина са откровенията на героите, които водят до краха на техните  убеждения.

Снимка: Стоп кадър
„Red Eye“

Срещаме се с Лиса Рейзърт (Рейчъл МакАдамс), която се ужасява да пътува със самолет. Това далеч няма да е единственият ѝ проблем. Пасажерът, който стои до нея – Джаксън (Килиан Мърфи) – разкрива, че е част от заговор за убийството на известен бизнесмен. Лиса също е принудена да вземе участие – в противен случай баща ѝ ще бъде екзекутиран.

Снимка: IMDb
„Sunshine“

Годината е 2057, слънцето умира и човечеството е обречено да загине. Единствен шанс за спасение дават  осем мъже и жени, които поемат на мисия да запалят отново угасващото слънце с мощно атомно оръжие. В даден момент мисията им, както и бъдещето на човечеството се оказват застрашени.

Снимка: Robert Viglasky, BBC

Признаваме, че излизаме от „зоната“ на киното, но няма как в тази класация да не попадне и сериала, в който Килиан Мърфи играе главна роля – „Peaky Blinders“. Неговите шест сезона проследяват живота на семейство Шелби. Томас – главата на клана, се издига от обикновен букмейкър до висшите етажи на властта. Това обаче му струва висока цена.

Актуално

Избрано за вас