Клинт Истууд – живот като на кино (СНИМКИ)

Снимка: MOVIESTORE COLLECTION/SHUTTERSTOCK, WARNER BROS/KOBAL

Клинт Истууд – живот като на кино (СНИМКИ)

Снимка: MOVIESTORE COLLECTION/SHUTTERSTOCK, WARNER BROS/KOBAL
Сподели

Клинт Истууд е актьорът, който стои зад безброй емблематични филми. След като започва да се снима в някои от най-запомнящите се уестърни, той се превръща в

създател на едни от най-разтърсващите филми в Холивуд,

отличени с „Оскар“. В деня, в който празнува своя 94-и рожден ден, надникваме в живота на артиста, оказал силно влияние върху филмовата индустрия.

Снимка: John Kobal Foundation/Getty Images 1

Актьорът е роден в Сан Франциско през 1930 г. Семейството на Истууд се мести често по време на Голямата депресия. Накрая се установява в Оукланд, Калифорния.

На 20-годишна възраст той е призован да служи в Корейската война.

Изпратен е в база в Калифорния, но напуска през 1953 г. След уволнението си от армията Истууд се записва в Градския колеж на Лос Анджелис. Междувременно работи нестандартни професии, за да свързва двата края. Приятелите му го насърчават да се занимава с кино.

Снимка: Bettman/Getty images

През 1953 г. Истууд се запознава с Маги Джонсън, модел, работещ в Лос Анджелис. Двамата се запознават на „сляпа среща“ и се женят шест месеца по-късно.

Archives Photos/Getty Images

Истууд подписва договор с Universal за 40 седмици. Първоначално актьорът е изпробван в поредица от малки роли. Сред тях са „Тарантула“ и „Отмъщението на създанието“.

Снимка: John Kobal Foundation/Getty Images

През 1955 г. Истууд получава първата си роля в игрален филм. Младият актьор се превъплъщава в моряк на име Джоунс във „Франсис във флота“.

Снимка: LMPC/Getty Images

Следващата му голяма роля идва чак след година, но междувременно той подбира малки такива в телевизията. През 1956 г. се снима в „Първата пътуваща продавачка“.

Снимка: Archibe Photos/Getty Images

След като Universal прекратява договора на Истууд, начинаещият актьор участва в няколко телевизионни предавания. Едно от тях е „Пътна полиция“. В крайна сметка се принуждава да копае басейни, за да се прехранва.

Снимка: Michael Ochs Archives/Getty Images

Големият пробив на актьора е през 1959 г., когато CBS го кани в новия си уестърн сериал „Rawhide“.

Снимка: CBS Photo Archive/Getty Images

Когато уестърн програмите са на върха на популярността си, Истууд се изявява в жанра като Роуди Йейтс в популярното шоу.

Снимка: ullstein bild Dtl./Getty Images

През 1967 г. Истууд успешно създава собствена продуцентска компания – Malpaso. С тази компания той продуцира първия си американски уестърн „Hang ‘Em High“.

Снимка: Silver Screen Collection/ Getty Images

В началото на 70-те години Истууд се снима в първия филм от поредицата „Мръсният Хари“. Актьорът

играе безмилостен полицай,

който прави всичко необходимо, за да разкрие престъпление. Филмите се превръщат в сензация и до днес са едни от най-популярните проекти на артиста.

Снимка: Michael Ochs Archives/ Getty Images

Отклонявайки се от класическите уестърни и филми за полицаи, Истууд се снима в музикалната драма „Honkytonk Man“. Тя е един от най-успешните му филми до момента.

Снимка: Bettman/Getty Images

През 1986 г. актьорът е избран за кмет на своя малък калифорнийски град Кармел – край морето.

Снимка: Kevin Winter/Getty Images

Истууд събира някои от най-знаковите актьори като Джеймс Гарнър, Томи Лий Джоунс и Доналд Съдърланд. Те се снимат в следващия му режисьорски проект „Космически каубои“.

Снимка: L.Cohen/Getty Images

През 2003 г. Американският филмов институт удостоява Истууд с награда за цялостно творчество. На снимката актьорът и режисьор е с дъщеря си Франческа, която държи наградата му за цялостен принос.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас