Вълшебният свят на Disnеy сбъдва „Желание”

Снимка: Disney

Вълшебният свят на Disnеy сбъдва „Желание”

Снимка: Disney
Сподели

Спомняте ли си първата анимация, която гледахте като дете, и емоциите, които предизвика у вас? С времето осъзнах, че подобен тип ленти не са просто един способ за убиване на  свободното време, а много повече. Те представляват портал към един вълшебен свят, в който всеки мечтае да се потопи (дори и да е твърде пораснал, за да го признае). Вече 100 години главен „магьосник” в това приказно кралство е Disney. Неговата суперсила е сбъдването на всяко едно съкровено „Желание”.

Снимка: Disney

Благодарение на своите способности, той ни изпраща на приключение в невероятното Кралство Росас, където всички блянове стават реалност…или поне така твърди владетелят му Магнифико. В началото на своя последен филм Disney умело успява да заблуди своята публика. Те представят владетеля в ролята на спасител на най-съкровените желания на жителите на Росас.

„Желанията са най-красивата част от сърцето ни”,

пее самият той (озвучен от Орлин Павлов), завладявайки зрителските сърца.

Миражът обаче не трае толкова дълго, тъй като светкавично показва истинското си лице на самовлюбен и обсебен от властта и обожанието на хората персонаж. Звучи ли ви познато? Магнифико носи редица от чертите на един от злодеите от „Красавицата и звяра”(1991) – Гастон. Двамата често могат да бъдат запечатани в кадър, оглеждайки се в огледало и изтъквайки неземните си красота, обаяние и чар. След всяка от многобройните подобни сцени в създанието ми прозвучаваше въпроса „Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на земята?”. Tой е емблематичен за Злата кралица от „Снежанка и седемте джуджета” (1937).

Това обаче далеч не е най-отблъскващата черта на Магнифико. Манията му за превъзходство над останалите, породена от злощастни събития в миналото, води до това той да сее скръб и сред своите поданици. Макар и привидно да изглеждат щастливи, в продължение на години

те са задушавани в капана на самозалъгването.

Подарявайки най-съкровените си желания на своя крал, те неминуемо губят и частица от собствената си същност.

Както във всеки друг анимационен филм, така и в „Желание“ – освен злодей, имаме и положителен персонаж.

В Росас с песен ни посреща 17-годишната Аша. Въпреки крехката си възраст, тя се отличава от връстниците си със своите смелост и безкористност. Водена от любовта към семейството си и желанието за правда, тя се изправя срещу самозабравилия се крал.

Компанията – лидер в създаването на анимационни филми, за пореден път не изневерява на себе си и залага на обаянието на женските персонажи. В случая героинята

носи всички качества, присъщи на една принцеса –

невероятна красота, завладяващ глас и храбро сърце. „Желание” се превръща в поредната продукция, която затвърждава еманципацията на жените, и показва, че нито една принцеса не се нуждае от чаровен принц, който да я спаси.

Макар много хора да вярват, че „и сам воинът е воин”, Аша все пак си има верни сподвижници. По примера на принцесата от „Рапунцел и разбойникът” (2010 ), тя разчита на домашния си любимец козлето Валентино, което е винаги до нея.

Към приятелската им група неочаквано се присъединява и Звезда, паднала на земята, за да им помогне да си върнат желанията, а с тях и щастието на жителите на Росас.

Снимка: Forum Film

Случилото се след срещата им може да бъде описано с една единствена дума – експлозия. Облак дим от черна магия се носи из иначе пъстроцветните и изпълнени с живот улици на града, предвещавайки гибелта на Аша. За щастие обаче и в този анимационен филм доброто побеждава. Вероятно ще се поинтересувате как. Отговорът е с песен, изпълнена от певицата Керана. Тя е толкова нежна и въздействаща, че има силата да развали дори и най-злокобната магия.

Най-впечатляващият детайл от анимацията всъщност не е нито магията, нито музиката, а фактът, че режисьорите Крис Бък и Фоун Вийрасънторн отново преплитат пътищата на феновете на Disney и техните любими персонажи. Макар и десетилетия по-късно, Феята кръстница от „Пепеляшка” (1950) ни намига тайничко от ъгъла, а „Питър Пан” (1953) планира поредния си полет.

Обзе ли ви вече носталгия по детските ви години? Е, Disney сбъдва вашето „Желание” да се върнете към онези безгрижни и пълни с веселие и вълшебства дни. Всичко, което трябва да направите, е да отидете да кино.

Откриваща снимка: Disney

Актуално