Докъде се простират българските следи в Холивуд? (ЧАСТ 1)

Снимка: iStock

Докъде се простират българските следи в Холивуд? (ЧАСТ 1)

Снимка: iStock
Сподели

Te светят толкова ярко у нас, че могат да бъдат забелязани дори и в Холивуд –  те са артистите на България, прочули страната отвъд океана. И макар талантът им да е необятен, все пак ще се опитаме да обобщим някои от най-знаковите им роли – онези превъплъщения, които са им отворили широко „вратите“ към световното кино. Стъпка по стъпка и филм след филм те оставят незаличима следа както на екрана, така и в сърцата на българската публика. Ето кои са и част от тях.

Снимка:Getty Images

Мария Бакалова

Шансът си да блесне Мария Бакалова получава с ролята на Тутар Сагдиев  в “Борат” 2. Печели я след многократни прослушвания. По време на тях обаче тя няма никаква представа какво ще изиграе в бъдеще и как това буквално ще промени живота ѝ завинаги. Ролята ѝ носи номинации за “Оскар”, БАФТА и “Златен глобус”. Именно тогава светът чува името ѝ, а днес младата надежда на киното продължава да добавя нови и нови персонажи към професионалното си портфолио. Един от последните ѝ проекти – „Стажантът“, предизвика бурни реакции в Кан и сериозно разгневи Доналд Тръмп.

Снимка: Валентин Даневски
Юлиан Костов 

Говорейки за Мария Бакалова няма как да не включим в списъка и мениджъра ѝ Юлиан Костов. Макар да се занимава сериозно с плуване, той решава да учи бизнес мениджмънт в Нидерландия.  Първоначалната му идея обаче остава на заден план, след като бива завладян от актьорското майсторство. Звездата му изгрява на световната сцена с късометражния филм „Разговорът“. Към момента той съвместява актьорските си задължения към „Белият лотос“ и „Call of Duty“ – знакови продукции за Холивуд.

Снимка: Fox News
Нина Добрев

Николина Каменова Добрева се ражда в София, но се мести на живее в Канада със семейството си още от ранна детска възраст. Още тогава тя проявява интерес към изкуството в различните му форми. Посещава тренировки по танци, гимнастика, уроци по музика, визуални изкуства и актьорско майсторство. В даден момент интересите ѝ я отвеждат до участието в реклами, а те прерастват в проучвания за филми и телевизионни роли. Нина Добрев е може би най-известна като Елена Гилбърт от “Дневниците на вампира”. И до днес актрисата впечатлява с умението си да говори свободно български по време на интервюта. 

Снимка: IMDb
Константин Божанов

Кариерата на Божанов като режисьор започва с документалните филми „Лимонът си е лимон“ и „Невидим“. Първият му игрален филм „Аве“ дебютира по време на Седмицата на критиката в Кан и събира над 20 международни награди. Най-новият му проект – ноар трилърът „Безсрамници“ влезе в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан. Филмите му са показани на стотици  международни филмови фестивали,

Снимка: Atanas M. Srebrev (Actor/Singer/ VO Artist)
Атанас Сребрев

Атанас Сребрев е смятан за първият български актьор, който си пробива път в Холивуд. Той се е снимал в над 100 филма. Сред тях са „Възходът на империята“, „Механикът: Възкресение“ и „Рамбо: Последна кръв“.

Снимка: Warner Bros.
Станислав Яневски

Станислав Яневски е забелязан от Фиона Уейр, кастинг агент за филмите на „Хари Потър“. Той се явява на кастинг за ролята на българина Виктор Крум. Яневски успява да се пребори за ролята с още над 600 души. Така става част от „Хари Потър и огнения бокал“.

Снимка: Райчо Василев/ Raycho Vasilev
Райчо Василев

Райчо Василев е участва в проекти като „Конан варварина“, „Спартак: Боговете на арената“ и „Спартак: Кръв и пясък“. Той гради впечатляващата си кариера както около актьорството, така и около каскадьорската дейност.  Част от филмите, в които Василев се включва като каскадьор са „Хрониките на Нарния“, „Нинджа“ и „Непобедимите 2“.

Снимка: Karlovy Vary International Film Festiva
Стефан Командарев

Стефан Командарев пише история, режисирайки първия български филм, номиниран за „Оскар“„Светът е голям и спасение дебне отвъд ъгъла“. Лентата му от 2014 г. „Съдилището“ също влиза в надпреварата за престижната награда няколко години по-късно. През 2023 г. негово заглавие отново се бореше са приза, но така и не успя да влезе в краткия списък с претендентите за статуетките. „Уроците на Блага“ все пак спечели десетки международни награди, сред които и голямото отличие на фестивала в Карлови Вари.

Теодор Ушев

Филмите на аниматора Теодор Ушев печелят печелят стотици награди в световен мащаб. Анимационния му филм „Gloria Victoria“ e първият негов проект, който достига до късия списък с претендентите за награда „Оскар“. Успехът на продукциите му в Холивуд се повтаря и през 2017 г., когато анимацията „Сляпата Вайша“, създадена по разказ на друг изтъкнат български творец – Георги Господинов, получава номинация за „Оскар“ за късометражен анимационен филм.

Снимка: БГНЕС
Христо Шопов

Участва в номинирания за три награди „Оскар“ филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън, в ролята на Пилат Понтийски. След големия успех на продукцията Шопов е поканен да участва и в „Бягството на невинните“ (капитан Нийдер). По-късно влиза в ролята на Мацаний в „Спартак“. Работи рамо до рамо с  Лоренцо Ламас в „Островът на хищниците“ . Бляскаво е представянето му и в продукцията на САЩ – „Фалшива самоличност“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас