Докосваме се до света на „Маестро Енио Мориконе“ със 7Arts.bg

Снимка: 7 Arts

Докосваме се до света на „Маестро Енио Мориконе“ със 7Arts.bg

Снимка: 7 Arts
Сподели

Напоследък биографичните филми за истински звезди от музикалната вселена стават все по-популярни. Започвайки от филмите за Елвис Пресли, Боб Марли, Фреди Меркюри и стигайки до прдстоящата продукция за Майкъл Джексън. Към този списък влиза и лентата „Маестро Енио Мориконе“, създадена през 2021 г. и разказваща за

живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе.

Сценарист и режисьор на филма е Джузепе Торнаторе.

„Маестро Енио Мориконе“ е портрет на един от най-популярните и плодовити филмови композитори на XX век, обичан от световната публика, двукратен носител на „Оскар” и автор на над 500 незабравими филмови партитури.

Потопете се във вселената на гениалния композитор само за 10 лева тук:

 

Филмът представя Маестрото чрез дълго интервю, проведено от Торнаторе в последните години преди смъртта на Мориконе, уникални музикални и архивни кадри, разговори с режисьори, за чиито филми е писал музика. Сред тях са: Куентин Тарантино, Оливър Стоун, Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Виторио Тавиани и самия Торнаторе.

„Маeстро Енио Мориконе“ разкрива и

по-малко известни факти за великия композитор.

Такива са неговата страст към шаха, тайнствено свързан с музиката му. Както и произхода от реалния живот на някои от неговите музикални хрумвания, като рева на койота, вдъхновил го за основната тема на „Добрия, Грозния и Лошия“.

В първите си филми за Серджо Леоне, поради липса на средства за оркестър, Мориконе включва изстрели, гласове, сицилиански традиционни инструменти, тромпети, електрически китари, тропот, цвилене на коне, скърцане на спирачки и изобщо всеки звук, който му допадне. И това се превръща в запазената му марка.

Снимка: EPA

Непрестанната му склонност към изобретяване пък е провокирана от постоянната му любов към абсолютната музика и неуморното му експериментиране.

Енио Мориконе е един от най-популярните и продуктивни композитори в киното през последните десетилетия. Множество филми, превърнали се в класики, дължат култовия си статут и на неговата музика. Част от тях са: „За шепа долари“, „Имало едно време на Запад“, сериала „Октопод“, „Професионалистът“, „Имало едно време в Америка“, „Легенда за пианиста“, „Омразната осморка“.

Великият италиански композитор напуска този свят през 2020 г. на 91-годишна възраст.

Актуално

Избрано за вас