ТОП 10 на най-великите комедийни роли на Еди Мърфи

Снимка: Rex/Shutterstock

ТОП 10 на най-великите комедийни роли на Еди Мърфи

Снимка: Rex/Shutterstock
Сподели

Филмовата кариера на актьора и комик Еди Мърфи е във вихъра си в началото на 80-те години. Присъствието на големия екран разтърсва комедийните среди. Превъплъщенията му се отличават с провокативни шеги, тежък екшън и дори някои социални коментари. Догледа ли ви се негов филм вече? На нас – да! Затова по случай рождения ден на актьора – 3 април, ви представяме 10-те най-велики комедии (според Rotten Tomatoes) с негово участие, които всеки киноман задължително трябва да изгледа.

„Долимайт е моето име“

Еди Мърфи се превъплъщава в Мур, който работи в музикален магазин в Холивуд през 1970 г. Именно там той за първи път чува неприлични истории за сводник и мошеник на име Долимайт. Един ден решава да си измисли житейска история на персонажа и започва да я представя в различни клубни участия. Покрай изненадващия успех новата звезда успява да събере средства и да заснеме филма „Долимайт“. Продукцията се  превръща в изненадващ касов хит.

„48 часа“

Ник Нолти и Еди Мърфи сформират

един от най-необичайните и забавни тандеми.

Нолти влиза в ролята на полицай, който преследва двама жестоки убийци на свои колеги. Той обаче няма никакъв шанс да ги залови без помощта хитреца Мърфи, който е в затвора за кражба на половин милион долара. Партньорството им предизвиква невероятни комични ситуации.

 „Шрек“ 2

Във втората част от поредицата Шрек, Магарето (озвучено от Еди Мърфи) и принцеса Фиона са поканени да посетят краля и кралицата на Далечното кралство. Младоженците се отправят на път заедно с вярното и забавно Магаре. Всички жители на Далечното кралство излизат, за да поздравят красивата си принцеса, а родителите ѝ с радост очакват пристигането на любимата си дъщеря и новия принц. Никой обаче не е подготвен за начина, по който изглежда Шрек, а и за нови облик на Фиона.

„Шрек“

Филмът разказва за озлобеno чудовище на име Шрек, което живее самотен живот в своето блато. Неканени гости прекъсват спокойствието му, заради което е принуден да сключи сделка с лорд Фаркуад. Тя гласи, че трябва да спаси принцеса Фиона в замяна на освобождаването на дома му.

„Смяна на местата“

Еди Мърфи и Дан Акройд са в ролите на Били Рей Валънтайн – мошеник от гето, и Луис Уинторп ІІІ – богат инвеститор Съдбата ги сблъсква с богатите и алчни братя Дюк (Дон Амичи и Ралф Бедами). Те се хващат на бас дали неудачник като Валънтайн би могъл да преуспее и дали Уинторп би загубил всичко, ако попадне на улицата.

„Мулан“

Анимацията „Мулан“  е базирана на китайската легенда за Фа Мулан. Тя разказва за това как китайският император нарежда обща мобилизация заради нападението на хуните. Когато Фа Мулан чува, че нейният възрастен баща Фа Зу, единственият мъж в семейството и ветеран от армията, отново отива на война, тя

решава да се престори на мъж

и да замине вместо него.

„Ченгето от Бевърли Хилс“

Еди Мърфи e в ролята на Аксел Фоли – отракано детройтско ченге, което преследва убиеца на най-добрия си приятел в Бевърли Хилс.

„Боуфингър“

Филмът разглежда как неизвестният режисьор Боби Боуфингър (Стив Мартин) се опитва да привлече звездата Кит Рамзи (Еди Мърфи) да участва в нискобюджетния му филм. Той замисля гениален план как да постигне целта си, в който се включват и част от роднините на Рамзи.

„Мечтателки“

Филмът разказва завладяваща история на три певици, които разбират, че няма невъзможни неща. В ролите виждаме носителката на „Грами“ Бионсе Ноулс (Дийна), носителят на „Оскар“ Джейми Фокс (Къртис) и отличеният със „Златен Глобус“ Еди Мърфи (Джеймс „Гръмотевицата“ Ърли)

„Пристигане в Америка“

Еди Мърфи играе много богат и разглезен африкански принц, който пристига в Америка, за да си намери съпруга. Съпровождан от най-високопоставения си приближен (Арсенио Хол), Мърфи започва работа, създава приятелства, но и нови врагове  и немалко проблеми.

Актуално

Избрано за вас