Фамилиите, които превърнаха Холивуд в семеен бизнес

Снимка: Getty images

Фамилиите, които превърнаха Холивуд в семеен бизнес

Снимка: Getty images
Сподели

В Холивуд има дълбоки актьорски кръвни връзки. Развлекателната индустрия е семеен бизнес за някои от най-големите звезди в бранша. От родители, номинирани за „Оскар“, до деца, носители на „Оскар“, от съвместна роля с брат или сестра до ролята на другия в биографичен филм –

тези актьори и актриси превърнаха киното в семеен бизнес.

Тези звезди са обединили творчеството и занаята, вървейки по стъпките на предшестващите ги членове на семейството.

Така че днес ще разгледаме някои от най-изявените актьорски фамилии в историята на шоубизнеса, които си заслужава да бъдат подчертани.

Братята Болдуин
Снимка: The Today Show

С възрастта те са се успокоили, но известните братя Болдуин са имали своите запомнящи се и скандални моменти на екрана и извън него. Алек е най-възрастният и най-успешният от четиримата братя („На лов за „Червения октомври“, „Убиецът на шанса“, „30 Rock“). Уилям (Backdraft/„Обратна тяга“) все още работи, Стивън („Роден на четвърти юли“, „Обичайните заподозрени“) е запазил гъвкавостта си в бизнеса, а Даниел („Водопадите Мълхоланд“) е по-известен с битките си със зависимостта.

Семейство Баримор
Снимка: Getty images

Дрю Баримор (E.T./ „Извънземното“, „Забранено за момчета“, „Сватбеният певец“) е най-разпознаваемата Баримор в продължение на четири десетилетия. Но всъщност всичко започва с нейния прадядо Лайънъл в царството на развлекателната фамилия Баримор. Той печели награда „Оскар“ за най-добър актьор за „ A Free Soul“ (1931) и участва в „It’s a Wonderful Life“ (1946). Брат му Джон е възхваляван за работата си по време на ерата на нямото кино.

 

Братята Хемсуърт
Снимка: Getty images

Родените в Австралия братя ХемсуъртКрис Хемсуърт, Лиъм Хемсуърт и Люк Хемсуърт – са колкото талантливи, толкова и добре изглеждащи, но от известно време са звезди на големия екран.

Въпреки че познаваме Крис и Лиъм от блокбъстъри като „Тор“ и „Игрите на глада“, по-големият брат Люк също постигна успех, като се снима в ролята на Ашли Стъбс в „Западен свят“ на HBO.

Семейство Бриджис
Снимка: The Academy

Лойд Бриджис участва в „ Sea Hunt“ в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век и има фантастична поддържаща роля в „Airplane! (1980) и гостува в „Сайнфелд“. Синовете Бо, трикратен носител на „Еми“ и двукратен носител на „Златен глобус“, и Джеф, носител на „Оскар“ за „Лудо сърце“ от 2009 г., са повече от продължители на актьорското наследство на семейството, което включва и майката на момчетата, Дороти.

Семейство Копола
Снимка: WireImage

Говорейки за родословно дърво на холивудското величие, дори не включваме катастрофалната актьорска кариера на София Копола. Франсис Форд Копола е един от най-великите режисьори в историята на киното. Сестра му Талия Шайър („Роки“), племенникът му Никълъс Кейдж („Да отгледаш Аризона“, „Да напуснеш Лас Вегас“) и синът на ШайърДжейсън Шварцман („Колежът „Ръшмор“) са допълнили семейната династия. Според сведенията преките потомци на Кармине Копола и Италия Пенино са номинирани за повече от 20 награди „Оскар“.

Семейство Къртис
Снимка: Shutterstock

Джейми Лий Къртис („Хелоуин“, „Нощта на бала“, „Истински лъжи“) е може би по-известна от родителите си актьори, но отнякъде трябва да се започне. Покойният ѝ баща, Тони Къртис (The Defiant Ones, The Boston Strangler), има филмова кариера, която продължава шест десетилетия. Покойната майка Джанет Лий („Психо“) може би е отговорна за превръщането на Джейми Лий Къртис в „кралицата на писъците“ в края на 70-те и през 80-те години.

Семейство Кюсак
Снимка: Getty images

Знаем за семейство Кюсак: Джон (Better off Dead, Say Anything…, High Fidelity), Джоан (Working Girl, School of Rock, Shameless) и Ан (Grey’s Anatomy, A League of Their Own, Sully). Баща им обаче също е актьор (‘My Bodyguard’, ‘Eight Men Out’) и още по-успешен режисьор на документални филми, след успешна кариера като рекламен директор.

Семейство Дъглас
Снимка: Shutterstock

Кърк и Майкъл Дъглас са най-близкото нещо до холивудската кралска фамилия. Кърк (‘Champion’, ‘Detective Story’) почина през февруари 2020 г. на 103-годишна възраст. Междувременно Майкъл спечели „Оскар“ за ролята си на корпоративния хищник Гордън Гекко във филма „Уолстрийт“. Той е запомнен с участието си в прочути филми като „Романс за камъка“, „Фатално привличане“ и „Американският президент“. Не бива да се забравя, че майката на Майкъл, Даяна, играе Пег в хитовия филм „Самолети, влакове и автомобили“.

Джуди Гарланд и Лайза Минели
Снимка: Bettmann

Има ли по-известен холивудски тандем майка-дъщеря от легендарните Джуди Гарланд („Магьосникът от Оз“) и Лайза Минели („Кабаре“)? Въпреки всички проблеми в личния си живот, Гарланд е една от най-обичаните артистки в историята на бизнеса, а Минели е сред най-универсалните и почти още по-обичана в определени среди на фендъма.

Семейство Естевес/Шийн
Снимка: Getty images

Независимо дали става дума за Естевес, или за псевдонима на семейството – Шийн, тази група е сред най-успешните и печално известни актьорски семейства в историята на Холивуд. Бащата Мартин Шийн („Западното крило“, „Апокалипсис сега“) е един от най-великите актьори на всички времена. Емилио Естевес („Клуб „Закуска“, „Великите патета“) стана известен като член на „Brat Pack“ през 80-те години на миналия век, а Чарли Шийн („Двама мъже и половина“, „Взвод“, „Уолстрийт“, „Професионалната бейзболна лига“) е един от най-известните актьори, които някога са се появявали на филмовия или телевизионния екран. Дори сестрата Рене Естевес имаше своите 15 минути.

Семейство Смит
Снимка: Getty images

С Уил Смит („Свежият принц от Бел Еър“, „Денят на независимостта“, „Мъже в черно“) и Джейда Пинкет Смит („ A Different World“, „Смахнатият професор“) щеше да е странно, ако децата на Смит нямаха развлекателна култура в кръвта си. Джейдън („Карате кид“, „Живот след една година“) и Уилоу („Аз съм легенда“) са тръгнали по стъпките на родителите си, когато става въпрос за балансиране между актьорството и музиката, макар че и двамата клонят повече към музиката.

Семейство Стилър
Снимка: FilmMagic

Началото е поставено от покойните родители Джери Стилър („Seinfeld“, „King of Queens“) и Ан Мира („Fame“, „Kate McShane“, „Southie“). След това всичко се разраства със сина им Бен Стилър („Zoolander“, „“There’s Something About Mary“) и дори дъщерята Ейми се включва в семейния бизнес. Ако съберем всичко това, Стилър ще разсмиват публиката в продължение на десетилетия.

Семейство Съдърланд
Снимка: Los Angeles Times

Още един силен актьорски дует баща-син. Доналд (MASH, Animal House, JFK) е многократен носител на „Златен глобус“. Синът му Кийфър (24, The Lost Boys, Young Guns) също е носител на награди „Еми“ и „Златен глобус“ през своята забележителна филмова кариера. Дъщерята на Кийфър, Сара, блести като недоволната дъщеря на Селина Майер на Джулия Луис-Драйфус в хитовия сериал на HBO Veep.

Семейство Войт/Джоли
Снимка: Getty images

Въпреки че актьорската легенда Джон Войт (‘Midnight Cowboy’, ‘Deliverance’, ‘Coming Home’) и дъщеря му Анджелина Джоли (‘Girl, Interrupted’, ‘Gia’, ‘George Wallace’) не са имали най-добри отношения през годините, талантът, който са показали на екрана, трудно може да бъде надминат, когато става въпрос за актьорски дуети баща-дъщеря. Братът на Джоли, Джеймс Хейвън, също се радва на малки роли в киното и телевизията.

Бен и Кейси Афлек
Снимка: Getty images

Наградените с „Оскар“ братя Бен Афлек и Кейси Афлек имат богата филмова биография в различни жанрове. Двете награди „Оскар“ на Бен са за най-добър оригинален сценарий (споделен с Мат Деймън) за „Добрият Уил Хънтинг“ и за най-добър филм за „Арго“. По-младият от двамата, Кейси, получи своя „Оскар“ за най-добър актьор за опустошителния „Манчестър до морето“ от 2016 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас