Филмите, които да гледаме в кината през ноември

Филмите, които да гледаме в кината през ноември

Сподели

С есента идват не само топлият чай и уютните одеяла, но и новите филмови заглавия в кината. А нищо не придава толкова голям чар като комбинацията от усещането за сезона и някоя новата кинематографична находка. Предложенията и този месец са неустоими, включващи два нови български филма, затова планирайте си отсега няколко вълнуващи кино вечери през ноември.

„Добрият шофьор“
Режисьор: Тонислав Христов
С участието на: Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пойсти, Амос Бротерус
Премиера: 3 ноември
Иван е български таксиметров шофьор, който живее в курорта Златни пясъци. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото. Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми. Ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, възможно ли е да поправи това, което някога е било разрушено?

„Престъплението е мое“

Режисьор: Франсоа Озон
С участието на: Надя Терешкевич, Ребека Мардър, Изабел Юпер, Фабрис Лукини, Андре Дюсолие, Феликс Льофевр, Дани Буун и др.
Премиера: 3 ноември

Действието се развива през 30-те години в Париж. Мадлен – красива, млада, безпарична и бездарна актриса, е обвинена в убийството на известен продуцент. Подпомогната от най-добрата си приятелка Полин, млада безработна адвокатка, Мадлен получава оправдателна присъда, защото деянието е извършено при самоотбрана. Така започва новият й живот, белязан от слава и успехи, докато истината не излиза наяве.

Интелигентна и искряща като добро шампанско, тази комедия с привкус на фарс ще изненада приятно почитателите на Франсоа Озон и ще плени всички останали! Забавлявайки се, режисьорът хвърля светлина върху механизмите на филмовата и сценичната индустрия и недъзите на правосъдната система и изгражда сюжет с немалко съставки:  убийство, любовници, провалени актриси, изпитания, женска солидарност, Me Too мотив. Най-добрите френски актьори, представители на няколко поколения, очевидно се чувстват добре в тази стилна история за това, че известността – дори когато е резултат от обвинение в предполагаемо убийство – не е пречка да се печелят професионални отличия и обществен престиж…

„Алма и Оскар“

Режисьор: Дитер Бернер
С участието на: Емили Кокс, Валентин Постлмайр, Бригите Карнер, Татяна Паухофова, Антон фон Луке, Вилфред Хохолдингер, Вирджиния Хартман
Премиера: 10 ноември

„Алма и Оскар“ разказва за страстната и бурна тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер (1879-1964) и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка (1886- 1980). В началото на 1900 г. Кокошка е изгряващ художник, повлиян от работата на Густав Климт, но със собствен отличителен експресионистичен стил. Смятан за един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава най-известната си творба, използвайки Алма като модел, а годините на тяхната връзка бележат най-удивителния период в живота му. Самата Алма Малер е композитор и витална фигура на виенската художествена и музикална сцена. По времето, когато започва пламенната си връзка с Кокошка, тя вече e погребала първия си съпруг – великия композитор Густав Малер, и има връзка с архитекта Валтер Гропиус. „Алма и Оскар“ е филм за опасностите, съпровождащи тяхната страст, и за силата на изкуството.

„Диада“

Режисьор: Яна Титова
С участието на: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Жаклин Георгиева, Цветан Алексиев, Анастасия Ингилизова, Иван Бърнев, Ема Терзиева, Силвия Лулчева, Жана Яковлева, Стоян Дойчев, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Гергана Гълабова, Кейт Никълс, Петя Титова, и други
Премиера: 10 ноември

Дида е на 16, живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Яна Титова е алумни от Берлинале Талънтс, завършила e актьорско майсторство в НАТФИЗ. В момента, в който се озова от другата страна на камерата, тя се насочва към режисурата и получава магистърска степен. Всепризнатият режисьорски дебют на Яна, „Доза щастие“ (2019), оглави националния боксофис и имаше световна премиера по HBO.

„Капитан Марвел 2“

Режисьор: Nia DaCosta
С участието на: Samuel L. Jackson, Brie Larson, Lashana Lynch, Park Seo-jun, Teyonah Parris, Shamier Anderson, Iman Vellani, Zawe Ashton, Mohan Kapur, Zenobia Shroff, Saagar Shaikh, Daniel Ings
Премиера: 10 ноември

Напълно необяснимо и без значение от мястото, на което се намират, Данвърс, Рамбоу и Кан започват физически да разменят местата си всеки път когато използват силите си. За да разкрият причината за странната ситуация, която създава сериозни грижи не само на тях самите, трите героини трябва да действат заедно и да стигнат по-бързо, по-високо и по-далеч от всичко, което са смятали за възможно до момента, като единствената помощ, на която могат да разчитат, е борещия се със собствените си демони Ник Фюри (Самюъл Л. Джаксън). А отговорът на загадката разкрива опасност, каквато Земята не е срещала до момента.

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“
Режисьор: Francis Lawrence, Alicia Accardo, Takahide Kawakami, Christopher Surgent, Ben Bischof
С участието на: Peter Dinklage, Burn Gorman, Viola Davis, Rachel Zegler, Josh Andrés Rivera, Jason Schwartzman, Tom Blyth и др.
Премиера: 17 ноември
Години преди да стане президент на Панем, 18-годишният Кориолан Сноу е последната надежда на своя залязващ род – някога гордо семейство, което след войната губи своите влиятелни позиции в Капитол. С бързото наближаване на 10-ите годишни Игри на глада, младият Сноу е неприятно изненадан, когато е избран за ментор на Луси Грей Беърд – момиче трибут от незначителния Окръг 12. Но след като Луси Грей привлича цялото внимание на Панем, със своето провокативно изпълнение по време на Жътвата, Сноу смята, че може да успее да обърне шансовете на тяхна страна. Обединявайки уменията им за показност и новооткритата политическа проницателност, борбата за оцеляване на Сноу и Луси Грей в крайна сметка ще разкрие кой е пойна птица и кой е змия.
„Момичето от Мочурището“

Режисьор: Neil Burger
С участието на: Daisy Ridley, Ben Mendelsohn, Brooklynn Prince, Caren Pistorius, Gil Birmingham, Garrett Hedlund, Joey Carson
Премиера: 17 ноември

Хелена е щастливо омъжена, има две красиви дъщери и бизнес, който обича.  Но тя пази и дълбока тайна – майка ѝ е била отвлечена като тийнейджър и държана в изолация в малка колиба в мочурището в Мичиган. Сега Хелена трябва да рискува всичко, за да открие опасния мъж от миналото си, който застрашава бъдещето ѝ.

„Наполеон“

Режисьор: Ridley Scott, Raymond Kirk, Mohamed Atbir
С участието на: Vanessa Kirby, Joaquin Phoenix, Arthur McBain, Paul O’Kelly, Youssef Kerkour, Edouard Philipponnat, Paul Riddell и др.
Премиера: 24 ноември

Личен поглед към произхода на френския военачалник и бързото, безмилостно изкачване до император, погледнато през призмата на пристрастяващата, непостоянна връзка на Наполеон със съпругата му и една истинска любов, Жозефин.

Актуално

Избрано за вас