Филмовият режисьор Нана Джaнeлидзе идва в България

Снимка: 8pm

Филмовият режисьор Нана Джaнeлидзе идва в България

Снимка: 8pm
Сподели

Нана Джaнeлидзе, сценарист, филмов и театрален режисьор с 30-годишен опит в киноиндустрията идва в България, на фестивала IN THE PALACE на 24 юни 2024 в Перник. Тя ще представи най-новия си филм „Лиза, не спирай“, който е в ко-продукция с България – с Доли Медия. Асоцииран продуцент е и журналистът и сценарист – Емил Спахийски.

На 3 юли Нана лично ще представи лентата в Перник, а от 5 юли филмът ще бъде показан в избрани кина в България.

Нана Джaнeлидзе е сценарист, музикален оформител и асистент-режисьор на филма Покаяние“ (მონანიება) 1986 г. на режисьора Тенгиз Абуладзе. Нейната премиера е била на филмовия фестивал в Кан през 1987 г. и печели Голямата награда – ФИПРЕССИ и наградата на Екуменическото жури. Филмът се превръща в символ на „Перестройка“ и е продаден в 113 държави.

От 2013 г. до 2016 г. Нана Джaнeлидзе заема поста директор на Националния филмов център на Грузия (GNFC).

„Лиза, не спирай“ е филм за войната между Грузия и Абхазия преди 30 години. Главната героиня на филма е журналистката Лиза – жена в средата на четиридесетте години. След 25 години работи като военен репортер по време на руското нахлуване в Абхазия – част от Грузия, тя започва да води телевизионно предаване на живо.

Снимка: 8pm

Така тя получава обаждане от бивш абхазки боец от Сохуми. Неговите думи преобръщат изцяло живота на Лиза. Тя се качва в колата си и обикаля страната, за да стигне до другия край на моста на река Енгури.

И до днес контролно-пропускателният пункт на моста на река Енгури остава единственият между Абхазия и Грузия.

Той се охранява от руски окупационни гранични войски. Лиза се надява да срещне абхазкия боец на моста и да му каже нещо много важно.

За Фестивала

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият фестивал в страната,

сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане

от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар.

Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма. Също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Фестивалът IN THE PALACE ще се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. Премиера на „Лиза, не спирай“ ще се проведе на 3 юли в Дворец на културата. От 5 юли филмът тръгва в избрани кина в страната.

Актуално

Избрано за вас