Филмовият фестивал във Венеция: 5 премиери, които да не пропуснете

Снимка: Venice Film Festival

Филмовият фестивал във Венеция: 5 премиери, които да не пропуснете

Снимка: Venice Film Festival
Сподели

81-ото издание на Венецианския филмов фестивал започва официално в сряда, а погледът на филмовия свят е насочен към Лидо.

Дългогодишният директор на фестивала Алберто Барбера и екипът му представиха звезден състав, включващ възможни претенденти за награди.

Но кои премиери не могат да бъдат пропуснати сред натоварената програма?

Главният филмов критик на The Hollywood Reporter Дейвид Руни прегледа селекцията на големия италиански фестивал, за да избере някои от най-интригуващите перспективи.

 

“The Brutalist“
Снимка: Венециански филмов фестивал

Когато Брейди Корбет беше във Венеция на 16-годишна възраст с филма „Тайнствена кожа“, вместо да отлети за вкъщи с режисьора си Грег Араки и колегата си Джоузеф Гордън-Левит, той остана още няколко дни, за да види новия филм на Клер Дени „The Intruder“.

Същото кинофилско любопитство личи и в избора на режисьори, с които е работил,

сред които Михаел Ханеке, Шон Дъркин, Ларс фон Триер, Оливие Асаяс и Миа Хансен-Лоув. В третия филм на Корбет като режисьор, написан в съавторство с Мона Фастволд, участват Адриен Броуди, Фелисити Джоунс, Гай Пиърс и Джо Алуин.

Сюжетът на имигрантската драма разказва за унгарския еврейски архитект Ласло Тот. Той оцелява след Холокоста и през 1947 г. тръгва със съпругата си да преследва американската мечта. Труди се в бедност, докато изгоден договор не променя хода на бъдещето му.

 

“Cloud“

Кийоши Куросава е един от най-отличителните представители на новата вълна на японския хорър, който за първи път се появява на международната сцена през 1997 г. с филма “Cure“ – халюцинаторна детективска история, пропита със страх. Оттогава насам

той експериментира свободно с различни жанрове,

като преминава от психологически криминални трилъри към приказки за духове, фантастика, исторически мистерии, ефирни размисли за задгробния живот, романтика и семейна драма, неизменно със загадъчни елементи.

В центъра на последния му роман е млад работник от фабрика, който се занимава с продажба на стоки онлайн. Той напуска работата си и наема къща край езерото в града, където поредица от тревожни събития се превръща в спирала, застрашаваща живота му.

 

“I’m Still Here“
Снимка: YouTube

Първият филм на Валтер Салис, създаден в родната му Бразилия от 2008 г. насам, е адаптиран по книгата на Марсело Рубенс Пайва и е

базиран на личната история на автора.

Действието се развива по време на военната диктатура в страната през 1971 г. Историята разказва за майка, която е принудена да се превърне в активистка, когато животът на семейството ѝ е разбит от акт на насилие. Главната роля в младите ѝ години е изпълнявана от Фернанда Торес. А по-късно в живота ѝ е представена от майка ѝ Фернанда Монтенегро, толкова незабравима в пробивния филм на Салис от 1998 г. „Централна гара“.

 

“Queer“

След като стачката на актьорите и промяната в датата на излизане на филма „Претендентите“ доведоха до оттеглянето му от премиерното място във Венеция миналата година, Лука Гуаданино се завръща на Венецианския филмов фестивал. Като се има предвид талантът на режисьора, кой е по-подходящ да се заеме с емблематичната творба на Уилям С. Бъроуз, която е трансгресивна гей литература?

Във втората съвместна работа на Гуаданино със сценариста Джъстин Курицкес , главната роля е Даниел Крейг, за която вече се говори като за поразително постижение.

Крейг се превъплъщава в алтер егото на Бъроуз,

който в края на 40-те години на ХХ век се увлича по хероина и се сближава с група американски гейове. Един от тях, бивш военен, изигран от Дрю Старки, привлича вниманието му и предизвиква опияняваща романтична одисея. В поддържащия актьорски състав са Лесли Манвил и Джейсън Шварцман, а музиката е дело на Трент Ренор и Атикус Рос.

 

“The Room Next Door“

След като навлезе в късометражните филми с „The Human Voice“ и „Strange Way of Life“, испанският майстор на завладяващата мелодрама и впечатляващата естетика

Педро Алмодовар прави дългоочакваната крачка към англоезичните игрални филми

с адаптацията на романа на Сигрид Нунес от 2020 г. „ What Are You Going Through“. Джулиан Мур и Тилда Суинтън са в главните роли на писателки, които са били близки в младостта си, когато са били колежки в едно списание. Години след като животът им поема в различни посоки,  те се срещат отново. Едната е автор на романи, а другата – военен репортер. В актьорския състав са още Джон Туртуро, Алесандро Нивола и Хуан Диего Бото.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас