Истинската любов се открива с небцето в „Страсти в кухнята“

Снимка: Cinelibri

Истинската любов се открива с небцето в „Страсти в кухнята“

Снимка: Cinelibri
Сподели

„Създаването на ново ястие носи повече удоволствие на човечеството от откриването на нова звезда”, смята френският шеф готвач Доден Буфан. Изказването му се беше запечатало в съзнанието ми и отказваше да избледнее дълго време, след като напуснах прожекцията на френския филм „Страсти в кухнята”. Та как така едно най-обикновено блюдо би било по-впечатляващо от бляскаво небесно тяло, озаряващо вечерите ни?

Осмисляйки всеки детайл, осъзнах, че всъщност

„истински се вижда само с”…небцето.

Поне така е устроен света на професионалните шеф готвачи. Благодарение на небцето си, те могат да „тренират” всички свои сетива – внимателно преглеждат и подбират всеки един продукт, чуват къкренето на котлона, усещат уханието на готовото ястие, дегустират го. Готварското изкуство в действителност изисква всички тези човешки възприятия да работят в пълен синхрон. Може би именно това умение се крие зад тайната съставка – щипка любов, с която навсякъде по света шеговито се подправят най-различни ястия.

Снимка: Cinelibri

Е, едно е сигурно – най-обилно поръсените с нея кулинарни творения, се приготвят във Франция. Освен като страната на любовта, тя е позната и като дом на едни от най-бляскавите готвачи в световен мащаб.

Именно тази невероятна симбиоза наблюдаваме във

френското предложение за наградата „Оскар”

„Страсти в кухнята” на режисьора Тран Ан Хунг. Филмът ни връща близо век и половина назад във времето и ни среща с главния готвач Доден Буфан (в ролята Беноа Мажимел), чиито размисли относно кулинарията бяха заели съзнанието ми в продължение на цял ден.

Главният персонаж във филма обаче всъщност е неговият помощник Йожени (Жулиет Бинош), която споделя страстта му към готвенето. Тя неведнъж е попадала в ролята на изкусен майстор на сладки и солени изкушения. Преди 23 години актрисата влезе и в друго кулинарно амплоа – това на сладкар във филма „Шоколад”, в който си партнира с Джони Деп.

Храната се оказва

пресечната точка, в която пламва любовта

между двамата кулинари. Очаквано, споделените моменти на нежност между тях също са умело илюстрирани с конкретни блюда. Романтичното предложение за брак например носи аромата на нежен ванилов крем и поширани круши. Акцент в тяхната кухня на любовта са създаването на нови и иновативни рецепти и подобряването на традиционни такива.

Снимка: Cinelibri

Филмът носи и лека, почти недоловима историческа нотка. Йожени и Доден неколкократно споменават името Антонен Карем. Французинът се прочува в цял свят като сладкарят на кралските особи. Той приготвял кулинарни изкушения за Наполеон, Мария Луиза, крал Джордж IV, австрийския император Франц II и Александър I. Близостта му с висшите прослойки на обществото му предоставя възможността да черпи вдъхновения от чуждестранни кулинарни източници. Едно от нововъведенията, които налага във френската кухня, е последователността при сервирането на ястията, които до този момент са били поднасяни едновременно. Смята се, че той е

създателят на нуга халвата, целувките

и различни леки сосове за приготвяне на месо.

Следвайки умело неговите стъпки, Йожени и Доден също създават невероятно вкусна история в кухнята – своята собствена любовна такава.

Оказва се, че твърдението, че „любовта на мъжа минава през стомаха” важи с пълна сила и за дамите. Когато към тази любов бъде добавена и „лъжичка” вроден талант, ястията обещават експлозия от вкусове, чийто послевкус ще се усеща дори и след последната хапка. Същото важи и за размислите след края на „Страсти в кухнята”. Уверявам ви, че те ще останат дълго в съзнанието ви и ще ви подтикнат да готвите, хапвате и да се обичате.

Актуално

Избрано за вас