Как кървавата история на братята Менендес се превърна в хит на Netflix

Снимка: AP Photo/Nick Ut

Как кървавата история на братята Менендес се превърна в хит на Netflix

Снимка: AP Photo/Nick Ut
Сподели

Режисьорът Райън Мърфи, който вече е разказвал историите на престъпници като О’Джей Симпстън, Джефри Дамър и убиеца на Джани Версаче – Андрю Кънан, се включва с нова сценарна версия за случая „Менендес“.

В сериала главните роли на братята са дадени на изгряващите в Холивуд Никълъс Александър Чавес и Купър Кох. А техните родители са изиграни от по-опитните Хавиер Бардем и Клоуи Севини.

Сезонът от 9 епизода се превърна в истински фурор и се изкачи на върха на класациите на Netflix.

Търсенията в Google за „Лайл и Ерик Менендес“ скочиха с 2000% само за една седмица. А в TikTok се появяват все повече защитници на осъдените престъпници. Хората, които се впускат в интерпретации на случилото се, са предимно младежи между 18 и 24 години.

Това е история за убийство, което шокира и завладява Съединените щати, пише „Булевард България“.

През нощта на 20 август 1989 г. Лайл и Ерик Менендес,тогава на 21 и 18 години,

застрелват родителите си Хосе и Кити с общо 14 куршума в семейния им дом

в Бевърли Хилс. Деянието им е извършено по толкова жесток начин, че полицията първоначално изобщо не подозира младежите, а смята, че е замесена мафията.

Баща им Хосе Менендес е бил важно име в развлекателната индустрия – изпълнителен директор в музикалния лейбъл RCA Records. Впоследствие оглавява и Live Entertainment. Семейството е било заможно, живяло е в луксозна къща в Бевърли Хилс за 4 млн. долара. Към момента на смъртта на Хосе нетното му богатство е около 14,5 млн. долара.

След трагичната нощ синовете му Лайл и Ерик наследяват цялото му имущество.

Te обаче бързо започват да го профукват. Купуват си луксозни стоки, часовници Rolex, Porsche Carrera, къща в Уест Уиндзор и дори ресторант. Хранят се само в скъпи заведения и ходят на почивки на Карибите и в Лондон. Смята се, че за по-малко от година те харчат около 700 хил. долара от състоянието на баща си.

През това време полицията разследва убийството на техните родители. Eкстравагантното поведение на братята привлича тяхното внимание. Престъплението им обаче е разкрито по съвсем друг начин.

Ерик признава пред своя психотерапевт Джером Озиел какво точно са направили с Лайл. А докторът разказва за това на любовницата си Джудалон Смит. Тя е тази, която ги предава на полицията. След като се разделя с Озиел, Смит казва на властите за участието на братята. Тя посочва, че аудиозаписите от сеансите между Ерик и неговия психотерапевт ще потвърдят думите ѝ.

Така Лайл е арестуван на 8 март 1990 г., а Ерик се предава три дни по-късно. Впоследствие започва многогодишна съдебна битка, а в основата ѝ е

дали записите на Озиел могат изобщо да бъдат допуснати като доказателства

заради правото за конфиденциалност между пациент и доктор. В крайна сметка Върховният съд постановява, че повечето от записите на Озиeл са допустими. Изключение прави този, в който Ерик на практика признава за убийствата.

Съдебният процес се превръща в национална сензация и се излъчва по американската Съдебна телевизия. Милиони зрители са вкопчени в екраните, за да проследят делото.

Братята се изправят пред съда в началото на 90-те години, но пред отделни съдебни заседатели.

Журитата обаче така и не успяват да вземат единодушно решение

дали Лайл и Ерик са виновни за убийството на своите родители.

Така се стига до нов съдебен процес, в който само едно съдебно жури решава съдбата им. На 20 март 1996 г. двамата братя са осъдени на доживотен затвор без право на замяна. Те излежат присъдата си и до днес.

Основният въпрос, който създателите на „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story“ задават, е не как, а защо братята са убили родителите си.

Най-спорните моменти в сериала са опитите да се разкаже историята на Менендес, като се използват различни гледни точки, включително тази на родителите. Творческата свобода в сценария на практика смесва реалното с фикцията и дава различни версии за това кои всъщност са чудовищата в случая. Дали това са братята, извършили убийството? Или родителите, които са ги насилвали?

Лайл и Ерик твърдят, че са действали при самозащита. Те разказват, че са се страхували от семейството си, а баща им ги е насилвал сексуално в продължение на години. Твърденията им са подкрепени при разпити на техни близки.

По време на второто и финално дело съдът пренебрегва изцяло тези доказателства и не ги допуска в залата. Съдията се аргументира, че те не могат да оправдаят убийството и са по-скоро „извинение, с което да се злоупотребява“. Една част от епизодите в сериала се фокусира именно върху преживявания за сексуалния тормоз към момчетата.

В крайна сметка аргументът на обвинението, че те са убили баща си, за да наследят многомилионно му имущество, натежава в съдебната зала. Сериалът обаче се впуска да разглежда в дълбочина тяхното емоционално състояние, което изглежда е пленило по-младата аудитория.

Продукцията си спечели 

критики заради това, че се опитва да изкара престъпниците като жертви

и дори романтизира персонажите.

В изявление, споделено от съпругата на Ерик – Тами, осъденият също критикува продукцията на Мърфи. Той смята, че тя представя събитията неточно и петни образа му.

Сериалът все пак предизвика същинска мания в интернет.

Дори се роди и петиция с искане за освобождаването на Лайл и Ерик.

Към момента тя е подписана от над 300 хил. души. Междувременно в TikTok хиляди потребители се опитват да навържат нишките в криминалния сюжет и дори дават своя интерпретация на случилото се.

Дори инфлуенсърката и популярна личност Ким Кардашиян посети Ерик Менендес в затвора. Тя води публична кампания за реформа в наказателното право. Освен това – от години повдига в публичното пространство темата за реабилитацията на осъдените.

При посещението си в затвора в Сан Диего тя беше придружена от сестра си Клоуи Кардашиян, майка си Крис Дженър, филмовия продуцент Скот Будник и актьора Купър Кох.

Кох обяви, че се е срещнал лично с Ерик и двамата дори са провели разговор на четири очи.

„Те са свършили невероятна работа в затвора. Ерик преподава медитация. И двамата са невероятни хора. Мисля, че по онова време хората просто не вярваха, че сексуалното насилие между мъже е нещо, което може да се случи. По-лесното хапче за преглъщане беше, че те са убили родителите си за пари“, сподели актьорът.

През годините

Менендес са изчерпали всичките си възможности за обжалвания

 и сега прекарват остатъка от живота си в затвора. Възможност за предсрочно освобождаване няма.

Наскоро обаче баща им беше обвинен в сексуално насилие от бивш член на момчешкатата група Menudo от 80-те години на миналия век. А авторът Робърт Ранд, документирал хрониката около семейство Менендес, обяви, че е намерил неопровержимо доказателство, което показва, че Хосе е малтретирал синовете си.

Сега чрез петиция братята искат да им бъде издадена нова присъда за престъплението от 1989 г., която евентуално да намали времето им в затвора.

Историята изобщо не е приключила. На 7 октомври по Netflix излиза и документалният филм „Братята Менендес“. В него ще бъдат представени и интервюта със самите тях както и адвокатите, участвали в процеса, а нещата вероятно ще станат още по-заплетени.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас