Какво ново да гледаме в платформата 7Arts през юли

Снимка: Getty Images

Какво ново да гледаме в платформата 7Arts през юли

Снимка: Getty Images
Сподели

Месец юли е средата на лятото и независимо дали сте в отпуск или не – дългите летни вечери със сигурност ви предоставят достатъчно свободно време. Един класически и перфектен начин да запълните времето си е с хубаво кино. Платформата за стрийминг 7Arts ни предлага вълнуващи нови заглавия през месец юли, излъчвания на живо, както и голям каталог от филми, театрални постановки, оперни и балетни спектакли.

Ето и какво ново да гледате през юли в 7Arts.

От 1 юли в платформата дебютират няколко български документални заглавия:

„Какъв цвят има този свят“
Снимка: „Б Плюс Филм“

Година: 2019

Режисьор: Ралица Димитрова

Участват: Милена Ерменкова и Ованес Торосян

Малцина я познават, макар стихосбирката ѝ да е преиздавана у нас и в Съединените щати, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, редом с произведенията на други големи световни поети. Данила Стоянова, която ни напусна на 23 години, говори просто и спокойно за живота и смъртта в чудото на своята поезия. 35 години по-късно нейните приятели се опитват да осмислят собствения си живот чрез спомените за нея, които са в непрестанен диалог със стиховете на Данила. Понякога едно отсъствие изпълва живота ни с повече смисъл от много други присъствия.

Филмът може да гледате ТУК.

 

„Сага за попилените възможности“
Снимка: „Б Плюс Филм“

Година: 2018

Режисьор: Ралица Димитрова

Стига сме се вайкали над жалостната си съдба. Век мина от разпарчетосването на България в Ньойи, седемдесет години от договора в Париж. Не е ли време да се взрем в самите нас, да видим къде сбъркахме ние, а не другите? И да продължим напред. Героят във филма прескача непрекъснато от миналото в съвремието – от Булонския лес през 1919 г., към следвоенен Париж, та до факелните шествия в наши дни. С призив към разум и трезва история.

Филмът може да гледате ТУК.

 

„Сантиментална история“
Снимка: Facebook

Година: 2017

Режисьор: Ралица Димитрова

Историята на една порутена фабрика и един мъж, който се бори срещу забравата. Методи не само съживява паметта за забравеното минало, но и отстоява отчаяни съвременни каузи. Яхнал гордо последното си завоевание – спасения от ръждата и забравата локомотив – Методи продължава по лъснатите релси към поредната битка.

Филмът може да гледате ТУК.

 

Късометражно кино
„Мама“
Снимка: Кадър от филма

Година: 2019

Режисьор и по идея на: Евгения Танева

Участват: Жана Рашева, Мартин Димов, Йоанна-Изабелла Върбанова

Филмът психологичен трилър. Сюжетът разказва за млада двойка, която среща майка, изгубила детето си. Желанието ѝ да си го върне я води до крайности.

Филмът може да гледате ТУК.

 

На живо
„Урок по български“ – 9 юли
Художник: П. Морзов

На 9 юли се навършват 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. За да отбележи повода, 7Arts ще излъчи на живо представлението „Урок по български“ на Театър Българска армия. Пиесата е по Иван Вазов, а сценичната адаптация е дело на Иван Налбантов.

В „Урок по български“ участват актьори от театъра, които няма да ви повтарят написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Иван Вазов, а ще се опитат със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнет в десетина от неговите неувяхващи творби.

Цената на онлайн билета е 6,99 лв. и може да бъде закупен ТУК.

 

„Аида“ – 20 юли
Снимка: Alexander Богдан Thompson

На живо от Античния театър в Пловдив като част от Opera Open, където и да сте ще имате възможност да се насладите на тази опера класика по Верди. Режисьор е Нина Найденова. Солисти са Таня Иванова, Хачатур Бадалян, Елена Чавдарова – Иса, Кирил Манолов, Деян Вачков, Ивайло Джуров, Борис Кучков, Мария Анастасова

Цената на онлайн билета е 19,99 лв. и може да го закупите ТУК.

 

Филми под наем

От 14 юли в платформата ще можете да гледате ексклузивни заглавия на нови продукции, които са извън каталога. Това са заглавията под наем, за които се заплаща отделно от абонамента. А ето и кои са те:

„Жан дю Бари: Фаворитката на краля“
Снимка: Киномания

Година: 2023

Режисьор: Майвен льо Беско

Участват: Джони Деп, Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар, Паскал Грегори

В продължение на 17 години режисьорката на филма е почти обсебена от идеята за този проект и от образа на дръзката, свободолюбива куртизанка, която става фаворитка на Луи XV. Във филма необикновената съдба на графиня Жан дю Бари е представена като приказка, смесваща класика и модерност. Неразбрана от двора, който ѝ приписва намерения, каквито няма, тя е ненавиждана от дъщерите на краля и постоянен обект на сплетни… Жан не е интригантка, а щедра влюбена жена, добре образована, покровителка на изкуствата – едно „момиче от никъде“ донесло вятър на спонтанност и ексцентричност във Версай. Кадрите са великолепни, дворецът е възхитителен, и вместо феминистка провокация се е получила скромна и симпатична мелодрама.

 

„Чист късмет“
Снимка: Киномания

Година: 2023

Режисьор: Уди Алън

Участват: Лу дьо Лааж, Нилс Шнайдер, Мелвил Пупо, Валери Льомерсие, Елза Зилберщайн

Фани и Жан са идеалната семейна двойка – и двамата са професионално осъществени, живеят в прекрасен апартамент в скъп квартал на Париж и изглеждат влюбени също толкова, колкото при запознанството си. Но Фани внезапно е разтърсена от случайната среща с Ален, бивш съученик от гимназията…

 

„Въпрос на чест“
Снимка: Киномания

Година: 2023

Режисьор: Венсан Перес

Участват: Рошди Зем, Дория Тилие, Гийом Галиен, Дамиен Бонар, Венсан Перес

В четвъртия си режисьорски проект Венсан Перес ни отвежда в Париж през 1887 г. Дуелите са официално забранени, но още се практикуват редовно и за мнозина са единственият начин да защитят името си. Майсторът на фехтовката Клеман Лаказ напразно се опитва да попречи на племенника си да се впусне в неравен дуел, а феминистката Мари-Роз Астие се бори да покаже, че честта е също и женско дело…

Разглеждайки понятието за чест по различни начини, филмът се осмелява да подчертае, че въпросът не касае само мъжете. Както и при предишните си сюжети, Перес търси важни теми, вплита ги в история и подхожда към нея от нов ъгъл. Силата му е в обрисуването на дадена епоха, с различните обществени сили, които я населяват.

 

„Пиер Бонар, художник“
Снимка: Киномания

Година: 2023

Режисьор: Мартен Провос

Участват: Венсан Макен, Сесил дьо Франс, Стейси Мартин, Анук Гринберг, Андре Маркон

Когато френският художник Пиер Бонар се запознава с Марта дьо Мелини, той не знае, че самопровъзгласилата се аристократка ще се превърне в крайъгълен камък на живота и творчеството му. От този момент нататък тя става нещо повече от муза за „художника на щастието“. Заедно те постигат артистична реализация благодарение на пъстрата си любов, която се отличава на фона на стандартите за времето, и подхранва голямата мистерия около връзката им. Подобно Бонар, който неуморно се удивлява на красотата на живота, филмовият разказ е сякаш заслепен от ежедневните съкровища, на които се натъква, а в основата му са залегнали визуални решения, призоваващи магията на миналото.

 

„Кръвта на пеликана“
Снимка: Miramar

Година: 2019

Режисьор: Катрин Гебе

Участват: Нина Хос, Катерина Липовска, Аделия-Констанс Оклепо, Муратан Муслу, Софи Фенингсторф, Димитър Баненкин, Джъстин Хиршфелд, Яна Маринова, Даниела Холц

Вибке (Нина Хос) живее с осиновената си дъщеря Николина (Аделия Оклепо) в идилична ферма, където отглежда и тренира полицейски коне. След много години чакане, Вибке осиновява второ дете, отново от България – петгодишната Рая (Катерина Липовска). Първите дни са хармонични, но скоро чаровната Рая започва да проявява неочаквана и демонична агресия, като застрашава живота си и този на околните. Вибке ще трябва да премине много граници и да вземе необратими решения в борбата да защити децата си.

 

„Блатният лъв“
Снимка: Кадър от филма

Година: 2022

Режисьор: Торбен Бек

Участват: Майкъл Рей Ескамила, Бре Блеър, Джак Елиът Ибара, Луис Бордонада, Карън Сурс Албисуа, Дейвид Барера, Доминик Хофман

След като синът им е диагностициран с рак в напреднал стадий, Джим и Бий, шофьор на камион и касиерка в супермаркета, са изправени пред огромни медицински разходи. Трябва да намерят 250 000 щатски долара, за да осигурят лечение. В тази емоционална и финансова криза Джим в крайна сметка се решава да пренася наркотици през границата с Мексико. Загърбва моралните си принципи, за да направи невъзможното, опитвайки се да спаси единствения си син.

Филмът вече е наличен в платформата ТУК.

През втората половина на месеца може да очаквате и балетни класики като „A Midsummer Night’s Dream“ (2017, Opéra national de Paris) и „Swan Lake“ (2016, Opéra national de Paris), както и фламенко спектакъл – Catedral 2023 – Alhambra de Granada.

Актуално

Избрано за вас