„Кино Уикенди“ – най-младото артхаус кино в София

Снимка: Кино Уикенди

„Кино Уикенди“ – най-младото артхаус кино в София

Снимка: Кино Уикенди
Сподели

„Кино Уикенди“ e най-новото място за артхаус кино в столицата. От своето начало през септември 2023 г. то се ангажира с мисията да предоставя на зрителите

алтернативна селекция от арт филми,

които рядко се срещат на други места. Стремежът им е да създадат среда, в която публиката да се превърне в общност. Организира се от Блага Филмс в партньорство с Фондация Арт Линк.

В програмата си представят филми на световно признати режисьори. Освен това – организират различни тематични събития, обвързващи киното с други изкуства. Фокус е създаване на атмосфера за диалог и социализиране.

Друг приоритет е детското кино –

сутрините са посветени на семейни филми и анимации.

Често се организират и увлекателни куизове с награди, които обвързват играта със знанието. Представят се и световни класики от историята на киното, което дава шанс на публиката да ги види на голям екран с високо качество.

Снимка: Кино Уикенди

В следващия кино уикенд публиката ще може да види една от големите класики на авангардното кино – „Човекът с кинокамерата“ – на 2 март от 19:00 ч. На 3 март от 19:00 ч. ще има специална прожекция на 10 късометражни анимации на румънския режисьор Йон Попеску-Гопо, част от закриващата церемония на Film O’Clock International Festival.

„Човекът с кинокамерата“ (1929 г.) е обявен за

най-добър документален филм на всички времена.

Дзига Вертов изразява своите виждания за „Кино-Правда“ („кино истината“), които по-късно повлияват на явления като Френската нова вълна и Догма 95. Филмът показва как един човек с кинокамера документира градския живот. Техниките и идеите на тази продукция

не спират да изумяват публиката дори днес.

Може да се каже, че този филм е учебник за всеки, който се интересува от кино. След прожекцията ще има дискусия на английски с изтъкнати експерти от сферата на кино теорията, които ще се включат онлайн.

Снимка: Кино Уикенди

Филмите на румънския режисьор Йон Попеску-Гопо са оставили дълбок отпечатък в историята на анимационното кино. Сред тях е и награденият със „Златна палма“ в Кан A Brief History (1957 г.). Той превръща Малкия човек на Попеску-Гопо в емблематичен персонаж, символизиращ човешката раса, непрестанно търсеща красота и познание.

А новите премиерни заглавия в програмата на „Кино уикенди“ са дебютният филм на Павел Веснаков – „Уроци по немски“ и дългоочакваната филмова продукция

„Лука“ с участието на легендарната Джералдин Чаплин.

Създадена е по мотиви от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, който е незабравим шедьовър и има толкова тълкувания, колкото и читатели.

Актуално

Избрано за вас