Класация: 12-те най-велики филмови целувки

Класация: 12-те най-велики филмови целувки

Сподели

С наближаването на Деня на влюбените правим класация на някои от най-великите моменти на страст на киноекрана. Най-добрите целувки събра The Guardian.

 

12. Рет и Скарлет в „Отнесени от вихъра“ (1939)

Това е всъщност

сцената без целувка.

Рет се вглежда в лицето на Скарлет, обърнато с очакване към него, със затворени очи, но нещо в нейната престорена правота го възпира: „Не, не мисля, че ще те целуна, въпреки че имаш голяма нужда от целувка. Това не е наред с теб. Трябва да бъдеш целувана, и то често, и то от някой, който знае как“

 

11. Уестли и Бътъркъп в „Принцесата булка“ (1987)

„От изобретяването на целувката досега е имало пет целувки, които са били оценявани като най-страстните, най-чистите… Тази остави всички тях зад гърба си“. Това приказно приключение е много свързано с целувките – и завършва със световноизвестен смуут клинч между галантния Уестли и страстната Бътъркъп.

 

10. Енис и Джак в „Планината Броукбек“ (2005)

Четири години след първоначалната им страстна и сложна афера, докато пасат овце в уединението на планината Броукбек в Уайоминг, Джак се връща при Енис, който вече е женен. Развълнуваната им мъжка прегръдка пред дома му бързо прераства в пламенна еротична, скрита целувка.

 

9. Лео и Фелиситас в „Плътта и дяволът“ (1926)

Грета Гарбо възпламенява сребърния екран в тази класика на нямото кино в ролята на интриганстващата млада жена Фелиситас, която завладява младия Лео (в ролята Джон Гилбърт) по време на бал, без да му каже, че е омъжена, и го примамва в градината. Двамата споделят целувка, която се смята за

първата в историята на киното с отворена уста.

 

8. Джак и Роуз в „Титаник“ (1997)

Класовите различия се преодоляват в изпитан от времето стил. Това доказва героят на Леонардо ди Каприо, артистичният Джак, от работническата класа. Той се влюбва в високопоставената Роуз, изиграна от Кейт Уинслет, на борда на обречения океански лайнер. Странното е, че истинската им целувка изглежда като най-малко вълнуващото нещо, което се случва във филма.

 

7. Сам и Моли в „Призрак“ (1990)

Разбира се, там е и сцената с грънчарското колело, но по-важна е тази, в която Сам (Патрик Суейзи) и Моли (Деми Мур) се целуват за последно сбогом, когато призрачният Сам е сигурен, че Моли е добре. Това е окончателната сърцераздирателна целувка между човек от плът и кръв и ефирен дух – преди той да трябва да отпътува към другия свят.

 

6. Бенджамин и г-жа Робинсън в „Абсолвентът“ (1967)

Когато неукият и абсурден Бенджамин (Дъстин Хофман) най-накрая се среща на тайна среща в хотелската стая със светската госпожа Робинсън (Ан Банкрофт), той се впуска в най-необичайната и същевременно най-забавната целувка в историята на киното, след която госпожа Робинсън издишва цигарения си дим, силно впечатлена.

 

5. Хан и Лея в „Империята отвръща на удара“ (1980)

В Епизод V виждаме една доста изгаряща целувка между принцеса Лея и Хан Соло – това е любовна сцена, която не е известна с пикантността си. Те са успели да избягат от имперска атака на борда на Хилядолетния сокол, който се поврежда. Докато тя го поправя, Хан усмихнато се приближава, опитвайки се да помогне; Лея напрегнато му прошепва, че е „подлец“, а неизбежното им целуване е прекъснато от C3PO, който ненадейно изтърсва, че е изолирал обратната връзка на енергийния поток.

 

4. Юда и Исус в „Страстите Христови“ (2004)

Една от най-великите сцени на целувка, повтаряща се в много библейски филми: Юда предава Исус, като го целува в Гетсиманската градина, давайки тайно знак на римските войници, че трябва да го арестуват. Целувката като предателство е възприета в обратен смисъл от Франсис Форд Копола във филма „Кръстникът – част II“, когато Майкъл Корлеоне (Ал Пачино) разбира, че Фредо (Джон Казале) е продал семейството, и го целува яростно, казвайки: „Знам, че си бил ти, Фредо. Ти разби сърцето ми!“

 

3. Чарлз и Кери в „Четири сватби и едно погребение“ (1994)

„Все още ли вали? Не бях забелязал“. Е, защо, по дяволите, Анди Макдауъл трябва да забелязва времето? Тя е на път да получи целувка от Хю Грант, който не спира да държи главата ѝ с двете си ръце, докато я целува.

Говорейки други целувки под дъжда можем да споменем Али и Ноа в „Тетрадката“ (2004 г.), в който Райън Гослинг целува Рейчъл Макадамс на открито. Както и Спайди и Мери Джейн в „Спайдърмен“ (2002 г.), в който обърнатият с главата надолу Тоби Магуайър, с отхлупена маска, е целунат от Кирстен Дънст, след като я спасява от хулигани.

 

2. Лейди и скитникът в „Лейди и скитникът“ (1955)

Подобно на „Титаник“, тази анимация наДисни разказва за една шикозна жена и един малко грубоват мъж. Лейди е разглезена кокер шпаньолка, която преживява приключение с бездомник: як териер-микс, наричан Скитник, който я отвежда в италиански ресторант, където общата им нишка от спагети за кратко ги обединява в една много очарователна и невинна целувка.

 

1. Рик и Илса в „Казабланка“ (1942)

Каквото и да се казва в песента, това никога не е просто целувка. В техния твърде кратък момент на щастие и любов във военния Париж, когато нацистите се приближават, Илса казва на Рик:

„Целуни ме… целуни ме, сякаш е за последен път…“

Той го прави. По-късно, когато се срещат в Казабланка, Илса го заплашва с револвер, за да получи транзитните документи, които биха позволили на нея и съпруга ѝ да напуснат града. Рик, свивайки рамене, ѝ казва да стреля – и тогава те имат втората си целувка, продължение на първата, отчаяна, страстна, енергична и възвишена.

Актуално

Избрано за вас