Кои са дестинации, които оживяват във филмите?

Снимка: Pixabay

Кои са дестинации, които оживяват във филмите?

Снимка: Pixabay
Сподели

Светът на киното не се ограничава само до екрана, а се простира далеч отвъд него, преобразявайки реални места в емблематични декори. За любителите на филмовото изкуство откриването на тези дестинации се превръща в завладяващо пътешествие. Нека се потопим в историята и да се насладим на скритите кътчета от света, които са били използвани като декор за известни филми и могат да ви вдъхновят за следващото ви пътуване…

Приказният замък Бюресхайм
Снимка: Allemagne Tourisme/Facebook

Замъкът Бюресхайм без съмнение ви пренася в една приказка от 17-ти век. Той се намира близо до Майен в провинция Райнланд-Пфалц, изолиран сред пейзаж от потоци и гористи планини. Със своите заострени покриви, игриви корнизи и цветна полудървена украса, той изглежда така, сякаш времето е спряло. През Средновековието замъкът е бил укрепен, което означава, че е служил както като ориентир за рицарите, така и като крепост. Знаете ли, че замъкът вече е бил използван като филмов декор?

Снимка: themoviedb.org

Тук е заснет приказният филм „Румпелщилцхен“, както и части от филмите „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ с участието на Харисън Форд и Шон Конъри. По време на снимките на „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ – третият от общо четири филма, екипът смятал, че замъкът е твърде малък, но благодарение на специалните ефекти успели да го направят достатъчно голям, за да стане част от филма. Можете да го посетите от 9 до 17 ч. във всеки ден от годината, с изключение на декември.

Матера и много екшън
Снимка: Ermess/Getty Images/iStockphoto

Малкият древен град Матера, разположен на скалист хълм в областта Базиликата в Южна Италия, играе важна роля във филма „Няма време за умиране“ и в сцените с Темискира в „Жената чудо“.

Тук са заснети гробищната сцена и романтични моменти с Джеймс Бонд (Даниел Крейг) и Мадлен Суон (Леа Сейду), последвани от интензивни екшън сцени, включващи високоскоростно преследване с мотоциклет Triumph 1200 и доверения на Бонд Aston Martin DB5.

Снимка: James Bond 007/Facebook

В Entertainment Weekly режисьорът Кари Фукунага обяснява, че Матера е избрана за начало на филма, благодарение на предложението на дизайнера на продукцията Марк Тилдсли. Монохромният характер на Матера я прави да изглежда като велик некропол, което съответства на метафорите, свързани с наследството, което Джеймс Бонд оставя след себе си. Той допълва, че въпреки че мостът, свързващ Матера с некропола в сцената, всъщност се намира в съседния град Гравина в Пулия, екипът е създал илюзията, че всичко е част от едно и също пътуване.

„Аферата Томас Краун“ заобиколен от история
Снимка: Shutterstock

В римейка на известния филм на Норман Джуисън „Аферата Томас Краун“, режисиран от Джон Мактиърнън, Музеят на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк става сцена на организиран грабеж от бандити, маскирани като служители на музея. Когато служителите на музея се опитват да ги спрат, затваряйки входовете, Томас Краун, виден бизнесмен, изиграван от Пиърс Броснан, използва объркването, за да открадне картина на Моне. Сцената представя преследване и обир в един от най-красивите музеи в света, където се виждат египетски картини и скулптури, а фонът е озвучен от завладяващата музика на „Sinnerman“ на Нина Симон.

Снимка: rogerebert.com

Музеят на изкуствата „Метрополитън“, или накратко МЕТ,се намира източния край на Сентръл парк в Ню Йорк от 1870 г. насам. В него са изложени световноизвестни творби на най-великите художници, а всяка година през портите му преминават около 7 милиона туристи. С площ от над 190 000 квадратни метра и повече от 2 милиона експоната, МЕТ е най-големият музей в Западното полукълбо и пети по големина в света. Музеят е отворен всеки ден от 10:00 до 17:00 часа, освен в сряда.

Спайдърмен в един от най-престижните университети в САЩ
Снимка: Getty Images

Историята на Marvel героя Спайдърмен започва, когато студентът Питър Паркър посещава генетичната лаборатория на Колумбийския университет. Там той е ухапан от генетично модифициран паяк и случайно придобива свръхчовешки сили, които му помагат в борбата с престъпността.

Къде се намира той? Колумбийският университет се намира на ъгъла на 116-а улица и Бродуей в квартала Морнингсайд Хайтс, който граничи с Харлем на север. Университетът е един от най-престижните в САЩ и пети по старост в страната.

Основан през XVIII век като Кралски колеж, той е преименуван на Колумбийски колеж след обявяването на независимостта на САЩ. В началото на XX век е пионер в научните и медицинските изследвания и днес е един от водещите изследователски центрове на континента. Пред университета се простира живописната алея Колидж Уолк, която разделя кампуса на две и води до Южния кампус. Тази пътека е перфектна за отдих в слънчевите дни.

Северното кралство от ледника Свинафелсйокул
Снимка: istockphoto

Снегът преобразява пейзажите на Исландия не само през зимата. Дори и през междинните сезони – пролетта и есента, можете да се насладите на сняг в северната част на страната. Подходящо за филмова приказка, нали? В тази красива и величествена Северна Исландия са заснети сцени от втория сезон на „Игра на тронове“, където се показва дългата зима на северното кралство.

Снимка: heyiceland.is

Една от впечатляващите сцени, позната на много фенове на сериала, е заснета на ледника Свинафелсйокул. Някога наричан „Холивудският ледник на Исландия“, Свинафелсйокул е идеално място за снимки благодарение на своята достъпност и студена красота. Освен в „Игра на тронове“, ледникът е служил и за декор на филми като „Интерстелар“ и „Батман започва“. През 2018 г. в него е открита пукнатина, вероятно причинена от глобалното затопляне и увеличената популярност на мястото. Днес Свинафелсйокул е затворен поради опасност от свлачища и лавини, но посетителите все още могат да разгледат ръба на ледника в националния парк Ватнайокул.

Деветашката пещера и нейните тайни
Снимка: ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА BG/Facebook

След обиколката по света е време да се върнем и у нас, и да разгледаме една от най-красивите и значителни пещери в България – Деветашката пещера. Разположена в община Ловеч, на източния бряг на река Осъм, тя впечатлява със своето величие.

Според легендата, името на пещерата произлиза от числото девет – деветима братя са се крили в нея по време на Османското владичество.

Пещерата има изумителна форма и е известна със седемте си отвора в горната част, наричани „окната“ или „очите“. Те пропускат светлина и създават уникална атмосфера във вътрешността на пещерата.

Нейната необикновеност привлича и вниманието на режисьора Саймън Уест, който решава да снима филма „Непобедимите 2“ точно там през 2012.

Снимка: hollywoodreporter.com

След снимките на екшън сцените обаче става ясно, че е нарушен естественият облик на пещерата. Също така и забраната за безпокоене, нараняване, убиване и прогонване на обитаващите я прилепи. Това съобщава Нова телевизия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас