Кои са най-запомнящите се роли на Силвестър Сталоун?

Снимка: Getty Images/ Frank Masi, SMPSP

Кои са най-запомнящите се роли на Силвестър Сталоун?

Снимка: Getty Images/ Frank Masi, SMPSP
Сподели

Силвестър Сталоун е единственият американски актьор, който има филми под номер едно в боксофиса през всяко от последните шест десетилетия. В чест на рождения му ден – 6 юли, ви припомняме някои от най-знаковите роли, които изиграва по време на забележителната си дългогодишна кариера. Кой е любимият ви персонаж?

Джон Спартан – „Demolition Man” (1993)

Годината е 1996. Лос Анджелис е антиутопичен „пейзаж“, тероризиран от злокобния суперзлодей Саймън Финикс (Уесли Снайпс). Когато сержантът от полицията на Лос Анджелис Джон Спартан (Сталоун) проваля операция по спасяването на заложници от лапите на Финикс, двамата мъже са осъдени на сублимативна рехабилитация в калифорнийския криозатвор. Събудени през 2032 г.,

„най-опасното ченге на XXI век“ и „най-безмилостният престъпник“ ще се изправят отново лице в лице,

за да определят бъдещето на утопичния мегаполис Сан Анджелис.

Марион Кобрети – „Cobra” (1986)

Лейтенант Марион Кобрети е полицай от Лос Анджелис, който не играе по правилата. „Престъплението е болестта“, а той е „лекарството“. Кобрети е типът

некоректен полицай, който дъвче клечки за зъби и пие бира,

но постига резултати – изстрелва еднотипни реплики със същата лекота, както и куршуми.

Когато моделът Ингрид Кнудсен (Бриджит Нилсен) става свидетел на смъртта на нощният убиец (Брайън Ърл Томпсън), Кобрети е натоварен със задачата да я опази. Сценарият на „Кобра“, написан от Сталоун, е

базиран на идеите, които звездата първоначално е имала за „Ченгето от Бевърли Хилс“,

преди да напусне филма заради творчески различия.

Дик Десилва – „Nighthawks” (1981)

В първата си главна роля в екшън трилър Сталоун си партнира с Били Дий Уилямс, който преследва международния терорист Уолфгар (Рутгер Хауер) по улиците на Ню Йорк. Сержантът Дик ДаСилва е представен в драг костюм в една от най-запомнящите се сцени на филма, когато той влиза под прикритие, за да залови двойка обирджии.

Гейб Уокър – „Cliffhanger” (1993)

Рейнджърът от Националната паркова служба Гейб Уокър е преследван от неуспеха си да спаси приятелката на най-добрия си приятел (Мишел Джойнър). Осем месеца по-късно той получава фалшив сигнал за бедствие от група крадци, водена от  Джон Литгоу. Той е принуден да им помогне да възстановят 100 милиона долара от разбит товарен самолет на Министерството на финансите на САЩ – или да умре, докато се опитва.

През 1993 г. звездата разказва пред Entertainment Weekly, че е

трябвало да преодолее собствената си акрофобия,

за да изпълни смъртоносните каскади, които предизвикват световъртеж.

Линкълн Хоук – „Over the Top” (1987)

Сталоун влиза в ролята на Линкълн Хоук, шофьор на камион, който участва в Световния шампионат по канадска борба в Лас Вегас. Целта му е да спечели парите, необходими за основаването на собствена транспортна компания. Смята, че така ще успее си върне отчуждения син Майкъл (Дейвид Менденхол).

Докато пътува през страната за състезанието, Хоук се сблъсква и със своя тъст (Робърт Лоджия), който се опитва да получи попечителство над Майкъл.

King Shark – „The Suicide Squad” (2021)

Във втората част на франчайза от Вселената на DC Сталоун озвучава мускулестия крал Акула- гигантски хуманоиден хищник с вкус към разрушението. Изтъкнатият актьор изяжда няколко лоши момчета по пътя си и се превръща в любимец на феновете.

Барни Рос – „The Expendables” (2010)

Сталоун се завръща на режисьорския стол, за да събере някои от най-големите звезди на екшън жанра в екип в стил „Мръсната дузина“. Тяхната мисия е да свалят диктатора на измислена южноамериканска държава, като сритат колкото се може повече задници. Силвестър Сталоун се събира отново с колегата си от „Роки IV“ – Долф Лундгрен, Джейсън Стейтъм, Мики Рурк, Тери Крюс, Джет Ли, Ранди Кутър, Стив Остин, Брус Уилис и Арнолд Шварценегер.

Стенли Розиело – „The Lords of Flatbush” (1974)

„The Lords of Flatbush“ разказва историята на четирима младежи, които се движат по улиците на Бруклин, влюбват се и се разлюбват и съзряват. В дебюта си като главен актьор Сталоун играе Стенли Розиело, който е принуден да съзрее бързо, тъй като приятелката му Франи (Мария Смит) разкрива, че ще имат дете.

Джони Ковак – „F.I.S.T.” (1978)

Сталоун играе Джони Ковак – образ, вдъхновен от  Джими Хофа, който се издига от работническата класа в Кливланд, за да стане национален профсъюзен лидер през 30-те години на миналия век. След като несправедливо губи работата си, Ковак се присъединява към Федерацията на междущатските превозвачи („F.I.S.T.“). Той прави редица морални компромиси по пътя си от експлоатиран работник на товарна гара до влиятелен профсъюзен президент.

Фреди Хефлин – Cop Land (1997)

Сталоун прикрива характерните си мускули и

качва 40 килограма, за да изобрази Фреди Хефлин,

неубедителния шериф на град в Ню Джърси, населен с корумпирани полицаи от нюйоркската полиция. След като години наред си е затварял очите за двуличието около себе си, той решава да разследва хората, които някога е боготворял.

На снимачната площадка застава „рамо до рамо“ с Робърт де Ниро, Харви Кайтел, Анабела Сьора и покойния Рей Лиота. Така прави едно от най-незабележимите и въздействащи изпълнения в кариерата си.

Роки Балбоа – „Creed” (2015)

Роки вече не е световноизвестният боксьор в центъра на ринга, а пенсиониран вдовец, който управлява малък италиански ресторант, кръстен на покойната му съпруга Ейдриън (Талия Шиър). Претърпява поредица от опустошителни лични загуби и е отчужден от сина си Боби (Майло Вентимилия). Той е „сянка“ на предишното си аз и отказва да се бори с неходжкиновия лимфом, който се разпространява в тялото му.

Когато синът на Аполо КрийдАдонис (Майкъл Б. Джордан), се появява в търсене на треньор, който да му помогне да осъществи мечтата си да стане боксьор,

някогашният шампион влиза в ролята 

и намира причина да продължи да се бори. Това превъплъщение на любимия герой носи на Слай втората му номинация за „Оскар“ за най-добър актьор и първата му награда „Златен глобус“.

Джон Рамбо – First Blood (1982)

Джон Рамбо е не само една от най-известните роли на Сталоун, но и

един от най-известните екшън герои на всички времена.

Преди обаче Рамбо да се превърне в терминатор през следващите части от поредицата, той започва като ветеран от Виетнам, който се бори с посттравматично разстройство.

Когато Зелената барета е измъчван от корумпирана полиция в северозападната част на Тихия океан, това

предизвиква спомен за времето, когато е бил военнопленник,

и се стига до жестока конфронтация в планината.

Роки Балбоа  – „Rocky” (1976)

Макар че популярността на Рамбо е значителна, ролята на неудачника от Фили е тази, която

„изстрелва“ Сталоун в списъка на най-известните артисти

на нашето време. Двубоят му с шампиона в тежка категория Аполо Крийд (Карл Уидърс) остава най-вълнуващата и най-крайната сцена във филмографията му. Като прибавим и емблематичното бягане по стъпалата на Музея на изкуствата във Филаделфия, е лесно да разберем защо Роки превъзхожда конкуренцията. Приносът му към спорта чрез франчайза „Роки“ дори му донесе място в Международната боксова зала на славата.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас