Кой ще бъде в журито на Венецианския филмов фестивал?

Снимка: Dan Kitwood/WireImage

Кой ще бъде в журито на Венецианския филмов фестивал?

Снимка: Dan Kitwood/WireImage
Сподели

Венецианският филмов фестивал разкри имената, които ще се присъединят към председателя на журито Изабел Юпер в основното жури на 81-то издание на фестивала.

Тази година селекцията е силно режисьорска. Сред членовете на журито са Джеймс Грей, Андрю Хай, Агнешка Холанд, Клебер Мендонса Фильо, Абдеррахман Сисако, Джузепе Торнаторе и Юлия фон Хайнц. Единственият изпълнител в журито тази година – освен Изабел Юпер – е Джан Дзъи, звездата от „Мемоарите на една гейша“ и „Тигър и дракон“. Това съобщи Euronews.

Снимка: STEFANIA D’ALESSANDRO/GETTY IMAGES

Новината, че почитаната френска актриса Юпер ще бъде председател на журито беше обявена през май.

„Изабел Юпер е изключителна актриса. Взискателна, любопитна и много щедра“, казва в изявлението си артистичният директор на фестивала във Венеция Алберто Барбера.

„Нейната огромна готовност постоянно да се излага на риск, която е знак за необичайната ѝ интелигентност, заедно със способността ѝ да гледа на киното отвъд географските и умствените граници, я правят идеален председател на журито на фестивал, отворен за целия свят“.

Повече за фестивала

Тазгодишният фестивал ще бъде открит със световната премиера на филма на Тим Бъртън „Бийтълджус“ (Beetlejuice Beetlejuice). Той е продължение на хита на режисьора от 1988 г. „Бийтълджус“ (Beetlejuice). В него участват Майкъл Кийтън, Уинона Райдър, Катрин О’Хара, Джъстин Теру, Моника Белучи, Джена Ортега и Уилям Дефо.

Снимка: infamoushorror.com

Продължението на Warner Bros ще бъде прожектирано извън конкурсната програма. Прожекцията ще отбележи завръщането към нормалния блясък на червения килим на Лидо, след като миналата година фестивалът имаше по-малко звезди от обикновено предвид продължаващата тогава стачка на SAG-AFTRA.

„Бийтълджус“ ще започне международното си разпространение в кината на 4 септември. Програмата на тазгодишния фестивал ще бъде разкрита на 25 юли.

През годините той си е изградил репутация на платформа за награди и остава топ дестинация за студията. Te се стремят да изградят кампании за „Оскар“.

Сред заглавията, за които се говори, че ще бъдат включени в 81-вото издание, e „Жокер 2: Лудост за двама“. В него участват Тод Филипс с Хоакин Финикс и Лейди Гага в главните роли. Също така и екранизацията „Куиър“ на Уилям С. Бъроуз на Лука Гуаданино с Даниел Крейг в главната роля. Гостите на фестивала ще видят и биографичния филм „Мария Калас“ на Пабло Лараин с Анджелина Джоли в главната роля и трилъра „Рай“ на Рон Хауърд. В него участват Джуд Лоу, Ана де Армас, Сидни Суини, Ванеса Кърби и Даниел Брюл.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас