Научният фантаст Лави Тидхар създаде късометражен филм с AI

Фотокредит: Kevin Nixon

Научният фантаст Лави Тидхар създаде късометражен филм с AI

Фотокредит: Kevin Nixon
Сподели

Лави Тидхар, известният израелски автор на научна фантастика, наскоро се впусна в ново приключение. Между собствените си проекти за писане и редактиране, като „Последна станция“, той работи с аниматора Нир Янив върху поредица от

научнофантастични филми чрез тяхната компания Positronish.

Но когато Янив се обърна към него за още един проект, създавайки нещо с помощта на програмата за генериране на AI изображения Midjourney, той каза „да“ – с няколко условия.

Резултатът е обезпокоително

сюрреалистичен късометражен филм

Действието се развива в бъдеще, в което светът е бил унищожен, но един човек е бил намерен от очевидно добронамерен изкуствен интелект.

Фотокредит: Kevin Nixon

Всичко започна от мой приятел, който е дизайнер на игри и ми разказа за Midjourney с голям ентусиазъм. Мислех, че е невероятно и казах на Нир да отиде да си играе с него. Бяхме много наясно с протичащите етични дискусии, но нямахме намерение да правим нищо с това.“, споделя Тидхар пред NewScientist по повод новия си проект в колаборация с Янив.

Тогава Нир ми се обади. И той каза, че ако можем да направим нещо като La Jetée,

френският научно-фантастичен филм от 60-те години, направен от единични изображения,

това може да бъде доста интересно.“, продължава авторът на научна фантастика. „Просто ни хареса техническият аспект на това: можете ли да разкажете кинематографична история, като използвате само неподвижни изображения?

За филма Тидхар споделя, че е

цялостно генериран от изкуствен интелект.

Освен изображенията и разказът, аудиото също е генерирано от два AI гласа, мъжки и женски, които са обединени в един много смущаващ глас.

Авторът е написал указания в сценария, като например какви образи трябва да се появят и какви емоции те трябва да предизвикат в зрителя. Според Тидхар, неговият колега Янив е генерирал

повече от 1000 изображения, за да създаде филма

Не знам как не полудя. Голяма част от това всъщност беше да принудим AI на правилното място. Мисля, че Нир използва себе си като начален образ за някои изображения за човека.

Опасенията и проблемите в процеса на работа не са били малко. Програмите с изкуствен интелект не са развили собствена креативност и трябва да бъдат насочвани, защото не могат да измислят нищо ново. 

Съществуват основателни притеснения относно корпорациите, които използват AI вместо хора на изкуството, за да спестят разходи. Но от творческа гледна точка това всъщност

не е нищо повече от инструмент,

който трябва да използваме и трябва наистина да работим с него, за да се опитаме да постигнем ефекта, от който се нуждаем.

Към момента Тидхар няма намерение да се впуска в подобни приключения повторно. В интервюто той ясно заявява позицията си за опасенията на редица артисти по темата с изкуствения интелект, кой може да измести човешкият фактор от изкуството: Притеснително е, че ако можете да бъдете заменен с машина, ще бъдете заменен с машина.

Но хората казаха същото за камерата.

Те казаха същото за Photoshop и ние все още се нуждаем от художници и все още се нуждаем от хора, които да представят тази уникална перспектива.

Актуално

Избрано за вас