Маргарита Стойкова от „Диада“ с награда от „Берлинале“

Снимка: Ройтерс

Маргарита Стойкова от „Диада“ с награда от „Берлинале“

Снимка: Ройтерс
Сподели

„Ще се видим на Оскарите!“, с тези думи българската актриса Маргарита Стойкова се нареди сред десетте изгряващи звезди на „Берлинале“, пише „24 часа“. Тя бе отличена на един от най-престижните европейски филмови фестивали за ролята си на Дида във филма „Диада“ на Яна Титова.

„Здравейте на всички.

Толкова съм щастлива да бъда тук.

Благодаря на майка ми и баща ми, които са някъде тук, на хората, които ме доведоха до тук – Яна Титова, режисьор на „Диада“, и Алек Алексиев – нейн съпруг и продуцент на филма. На Националния Филмов Център – обичам ви! Без вас тази награда нямаше да е в моите ръце“, каза тя по време на речта си, след като получи своята награда.

Снимка: Harald Fuhr

Берлинският филмов фестивал посрещна на червения килим за гала събитие в понеделник вечер 10-те млади европейски актьори, избрани за участие в програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP), съобщи „Варайъти“.

Сред официално представените бе и 19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова. „Аз съм

най-младата изгряваща звезда тази година,

но съм и третата за България, така че е както голяма възможност, така и голяма отговорност да представям държавата си. Мисля, че се справих добре!“, каза още актрисата.

Снимка: Ройтерс

Журито на фестивала отбелязва нейното безстрашие като актриса,

„изобразяваща многостранен образ по изключителен начин –

първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост“, коментират от НФЦ.

Представянето на Shooting Stars се състоя преди прожекцията на филма на Клер Бурже – Langue Etrangere („Чужд език”). Продукцията участва в конкурсната програма.

Церемонията, водена от певицата Джени Аугуста, бе празничната кулминация и заключителното събитие на четиридневната програма. В рамките на събитието талантливите млади актьори се срещнаха с кастинг директори и се представиха пред международната преса.

Актуално

Избрано за вас