Скорсезе ще снима адаптация на „Животът на Исус“

Снимка: Los Angeles Times

Скорсезе ще снима адаптация на „Животът на Исус“

Снимка: Los Angeles Times
Сподели

След триумфалния си криминален филмУбийците на цветната луна“ режисьорът Мартин Скорсезе ще продължи с 80-минутен филм за Исус, който има за цел да „премахне негативните асоциации, свързани с организираната религия“.

В интервю за „Лос Анджелис Таймс“ той обяснява какво стои зад проекта – адаптация на „Животът на Исус“ от писателя Шусаку Ендо – японски католик, чийто роман „Мълчание“ от 1966 г. вече е адаптиран от режисьора. Скорсезе заяви, че той и неговият сътрудник Кент Джоунс са завършили сценария и „плуват във вдъхновение“ за филм, чието действие се развива до голяма степен в наши дни и който

„се фокусира върху основните учения на Исус

по начин, който изследва принципите, но не пропагандира“.

Скорсезе казва: „Опитвам се да намеря нов начин да направя историята по-достъпна и да премахна негативната тежест на това, което се свързва с организираната религия“.

81-годишният режисьор добавя: „В момента,

когато кажеш думата „религия“, всички се вдигат на крак,

защото религията се е провалила по много начини. Но това не означава непременно, че първоначалният мотив е бил погрешен. Нека се върнем назад. Нека просто се замислим за това. Може да я отхвърлите. Но това може да има значение за начина, по който живеете живота си. Не я отхвърляйте изведнъж. Това е всичко, за което говоря“.

Скорсезе заяви, че се готви да заснеме филма през 2024 г., като се е вдъхновил да започне работа по него

след срещата си с папа Франциск

през 2023 г. и участието си в конференция, озаглавена „Глобалната естетика на католическото въображение“. По това време Скорсезе заяви пред пресата: „Отговорих на призива на папата към творците по единствения начин, който знам: като си представих и написах сценарий за филм за Исус“.

Известният режисьор има значителен опит с филми с откровена религиозна тематика. Адаптацията му на „Последното изкушение на Христос“ на Никос Казандзакис от 1988 г. предизвиква световни спорове и протести заради представянето на алтернативна времева линия за живота на Исус. А „Мълчание“, излязъл през 2016 г., представя борбата на йезуитски свещеници, преследвани заради религията си в Япония през XVII век. През 1997 г. Скорсезе пуска и „Кундун“ – биографичен филм за Далай Лама.

Продукцията за живота на Исус изглежда е

отложила друг наскоро обявен проект

на Скорсезе: екранизацията на „The Wager“ – книга от 2023 г. на автора на „Убийците на цветната луна“ Дейвид Гран, посветена на така наречения „Wager Mutiny“ от 1741 г.

На 7 януари „Убийците на цветната луна“ спечели „Златен глобус“ за най-добра женска роля – Лили Гладстон. По всички изглежда, че ще получи и множество номинации за големи отличия през следващите седмици.

Актуално

Избрано за вас