Любимата бавачка на всички деца „Мери Попинз“ става на 60 години

Снимка: Disney/Kobal/Shutterstock

Любимата бавачка на всички деца „Мери Попинз“ става на 60 години

Снимка: Disney/Kobal/Shutterstock
Сподели

Един от най-добрите детски филми за всички времена „Мери Попинз“ отбелязва своята 60-годишнина на 27 август. Продуциран от Уолт Дисни и режисиран от Робърт Стивънсън, филмът от 1964 г. – с участието на легендите Дик Ван Дайк и Джули Андрюс – проследява историята на магическа бавачка, която носи радост на две изоставени деца в Лондон. Усилията ѝ в крайна сметка ги сближават с баща им.

Снимка: Disney/Kobal/Shutterstock

Филмът на Дисни е базиран на книгите на П. Л. Травърс и адаптиран за големия екран от Бил Уолш и Дон Дагради. Той получи висока оценка от зрителите и критиката. По-късно е отличен и с

пет награди „Оскар“ –

за най-добра актриса, най-добър филмов монтаж, най-добра оригинална музикална партитура, най-добри визуални ефекти и най-добра оригинална песен.

А през 2018 г. любимата бавачка се завърна със също толкова омагьосващо продължение с Емили Блънт в главната роля. Въпреки че феновете бяха възхитени от превъплъщението ѝ, номинираната за „Оскар“ актриса призна, че дъщерите ѝ Хейзъл и Вайълет изглежда предпочитат по-старата версия. „Джули Андрюс я гледали непрекъснато“.

На днешната дата от E News представят няколко любопитни факти, с които феновете ще запомнят този кино шедьовър

Актьорският състав бил най-щастливият на Земята. Уолт Дисни глези актьорите с привилегии като безплатен вход в тематичните паркове на Дисниленд.

Снимка: Disney/Kobal/Shutterstock

Актьорът Дик Ван Дайк – познат още като коминочистача Бърт – бил най-голямото дете на снимачната площадка. Според колежката му Карън Дотрис, която играе Джейн Банкс, „той е просто много, много луд. Вкарваше си разни неща в носа и правеше всичко, за да ни накара да се смеем“.

През 1965 г. „Мери Попинз“ печели пет от 13-те награди „Оскар“, за които е номиниран. Джули Андрюс печели и „Златен глобус“ за най-добро изпълнение на актриса в главна роля – мюзикъл или комедия. Братя Шърман са отличени с „Грами“ за най-добър албум за деца и за най-добра оригинална музика, написана за филм или телевизионно предаване.

Снимка: Disney/Kobal/Shutterstock

В опит да привлекат Андрюс за ролята, дуото автори на песни Робърт Шърман и Ричард Шърман получават задачата да ѝ напишат песен, която тя да хареса. Въпреки че първоначално се затрудняват, децата на Робърт го вдъхновяват след безболезнената им ваксинация срещу полиомиелит. Лекарството им било поставено в кубче захар, което децата изяли като бонбон.

Композиторите пишат  повече от 30 песни за филма. Само 17 са включени в окончателния вариант.

„Feed the Birds“ пък  е любимата песен на Уолт Дисни за всички времена. От време на време той дори иска от Ричард да я изпълнява за него.

Авторката П. Л. Травърс е била твърдо против продажбата на правата за филмиране на нейните книги за Мери Попинз, но след 20 години отстъпва на Disney. Причините са финансови. Оказва се, че Трейвърс не е бил фен на анимационната поредица, когато за първи път вижда сценария. „Разплаках се, когато я видях“, признава тя. „Казах си: „О, Боже, какво са направили?“

Благодарение на успеха на филма „Мери Попинз“ Дисни успява да разшири дейността на W.E.D. Enterprises – сектор, който се занимава с аниматроника. Компанията сега е известна като Walt Disney Imagineering.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас