Мики Маус – избухливият мишок, еволюирал до любимец на публиката

Снимка: Кадър Youtube

Мики Маус – избухливият мишок, еволюирал до любимец на публиката

Снимка: Кадър Youtube
Сподели

От 1928 г. Мики Маус очарова зрителите с черно-белите си лудории. Най-известният филм за анимационния мишок от онова време е „Параходът Уили“. Седемминутният късометражен филм излиза по кината през ноември същата година и дава началото на международната слава на персонажа. Оказва се, че

това не е първият филм, в който се появява любимият герой.

Дебютът си на екран той прави в „Plane Crazy“ – ням късометражен филм, който се прожектира месеци преди „Steamboat Willie“. Той представя Мики в не толкова бляскава светлина.

През тази година авторскиоте права и на двата филма изтекоха, което прави персонажите достъпни за обществено използване.

В Plane Crazy“ Мики се опитва да пилотира двуместен самолет в опит да подражава на Чарлз Линдберг, който през 1927 г. извършва историческия си полет от Ню Йорк до Париж. Мини заема мястото на пасажер.

В един момент нещата започват да стават малко странни. След като Мини отхвърля ухажванията му, Мики предприема смели лупинги, за да я изплаши. Когато тя се разтреперва от страх, той ѝ се присмива. След това я придърпва към себе си и я прегръща насилствено.

Мини се принуждава да скочи с парашут на безопасно място. Plane Crazy“ и друг ранен късометражен филм – „Галопиращият гаучо„,

не постигат незабавен успех като неми филми.

Едва когато Дисни и неговият сътрудник Уб Иуъркс синхронизират анимацията си със звук в „Steamboat Willie“, публиката се научава да обича анимационната мишка.

За да се възползват от успеха на „Параходът Уили“, през 1929 г. в кината излизат звуковите версии на двете късометражни ленти.

В първите анимационни филми Мики е изобразен като по-склонен към избухливост от добродушния талисман на Дисни, който феновете познават днес.

Мики не беше съвършен, но винаги намираше находчив начин да се измъкне от ситуациите“, казва водещият аниматор Ерик Голдбърг в документалния филм на Disney+ „Мики: Историята на една мишка.“

Мики Маус е

второто анимационно същество на Уолт Дисни,

но първото, върху което новаторът има истинска собственост.

Твърди се, че мишката е измислена от Уолт Дисни през 1928 г., след като Universal Pictures си възвръща собствеността върху Осуалд, щастливия заек – анимационен герой на Чарли Чаплин, създаден от Дисни и Иуъркс в края на 20-те години на миналия век. Дисни искал да продължи да създава късометражни анимационни филми, но без Осуалд се нуждаел от нова звезда с големи уши.

Сега, когато два от първите късометражни филми за Мики Маус са обществено достояние, хора и организации, различни от първоначалния собственик на авторските права, могат да манипулират или да използват късометражните филми.

Актуално

Избрано за вас