Netflix изправен пред вълна от критики: Представи Александър Велики за хомосексуалист

Снимки: Netflix

Netflix изправен пред вълна от критики: Представи Александър Велики за хомосексуалист

Снимки: Netflix
Сподели

Нов сериал на Netflix, който документира живота на Александър Велики стана повод за вълна от критики. Причината за това се оказа спор, който историците водят от дълго време, а именно сексуалната ориентация на древния цар.

Поредицата, озаглавена „Alexander: The Making Of A God“ разказва историята на царя на античното царство Македония и неговото издигане на власт. Документалният сериал на Netflix пресъздава исторически моменти, като

дава и свидетелства от експерти,

за да обрисува пълната картината на живота на владетеля от IV в. пр. н.е.

Сексуалната ориентация на Александър Македонски е предмет на дебати сред историците, но до голяма степен е прието, че великият завоевател не е бил строго хетеросексуален.

Сериалът в шест части показва и тази част от героя на владетеля, което породи недоволство сред някои потребители в социалните мрежи. Някои от тях изтъкват, че още „в първите 8 минути“ на поредицата

главният герой се целува с Хефестион

благородник и вероятният партньор на Александър Велики.

Консервативни онлайн коментатори обвиняват продукцията, че е „превърнала историческата личност в гей“ въпреки тезите на историците. Сериалът има ниски оценки в платформите за филмови ревюта, но не цялото недоволство е съсредоточено върху личния живот на царя.

Поредицата е

критикувана и заради историческата си точност,

както и заради цялостният ѝ тон. Една от причините е, че близките му наричат Александър Велики с галеното прозвище „Алекс“ или че предоставя неточно военните стратегии и постижения на владетеля.

И други исторически проекти на Netflix преди са били обект на бурни спорове, припомня „Булевард България“. Преди година документален сериал за живота на кралица Клеопатра VII не се хареса в Египет. Причината за недоволството беше, че египетската владетелка е изобразена чернокожа. 

Актуално

Избрано за вас