Netflix отива на съд за клевета заради „Baby Reindeer“

Снимка: Netflix

Netflix отива на съд за клевета заради „Baby Reindeer“

Снимка: Netflix
Сподели

Американски съдия постанови, че жената, обвинена в преследване на създателя на „Baby Reindeer“ Ричард Гад, може да заведе дело за клевета срещу Netflix. Той отбеляза, че шоуто е било погрешно обявено за „истинска история“. По думите му от компанията „не са положили никакви усилия“ да проверят фактите в историята на Гад или да прикрият самоличността на Фиона Харви.

Вдъхновилата персонажа на Марта жена твърди, че

сериалът невярно е внушил, че тя е нападнала сексуално Гад,

както и че е била изпратена в затвора за преследване. След като зрителите успяват да я идентифицират като вдъхновителка на Мартапротивно на желанието на ГадХарви завежда дело за 170 млн. щатски долара. Тя твърди, че сериалът я е оклеветил, пише Guardian.

Макар че „предполагаемите действия на Харви са осъдителни“, Клауснър смята, че

действията на Марта в сериала са „по-лоши“.

В своя защита Гад твърди, че жената го е преследвала в продължение на години, докато е работил в лондонска кръчма,

щипела го е по задните части и му е изпращал хиляди обезпокоителни имейли

и гласови съобщения. Той заяви, че макар да е съобщил за нея в полицията, тя е получила „предупреждение за тормоз“ и не е била подведена под наказателна отговорност или изпратена в затвора.

Харви никога не е била назована в „Baby Reindeer“, но обществеността бързо я идентифицира чрез нейните публикации в социалните медии.

Харви заяви, че е получавала смъртни заплахи, а Клауснър призна, че тя е претърпяла „тежък емоционален стрес“

и е изпитвала страх да излиза навън.

По-късно съдията отхвърли искането на Netflix за сваляне на иска и отхвърли претенциите на Харви за небрежност, нарушаване на правата ѝ на публичност и за наказателни щети. Той обаче ѝ разреши да предяви иск за умишлено причиняване на емоционален стрес, който се прилага при „крайни и възмутителни“ неверни твърдения.

„Изглежда, че един разумен зрител би могъл да разбере, че изявленията за Марта се отнасят за ищеца“, пише съдията. „В сериала се посочва, че ищецът е осъден престъпник, който е нападнал сексуално и брутално Гад. Тези твърдения могат да достигнат нивото на крайно и възмутително поведение“.

По-рано този месец актрисата Джесика Гънинг спечели награда „Еми“ за ролята си на Марта в сериала. „Baby Reindeer“ грабна общо четири отличия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас