Ням филм за Шерлок Холмс от 1922 г. за първи път на бял свят

Снимка: Национален архив на БФИ

Ням филм за Шерлок Холмс от 1922 г. за първи път на бял свят

Снимка: Национален архив на БФИ
Сподели

Ням филм за Шерлок Холмс с участието на любимия на Артър Конан Дойл имитатор на известния детектив – Ейл Норууд,

ще бъде показан за първи път след излизането му през 1922 г.,

след като националният архив на BFI извърши цялостна реставрация. Това съобщава The Guardian.

Озаглавен „Пенснето със златните рамки“, той е класически детективски случай на Холмс. Базиран е на разказа на Конан Дойл, публикуван за първи път в списание Strand през 1904 г.

Това е една от многото екранизации, в които Норууд се превъплъщава в ролята на майстор детектив, който извежда истината от най-малките улики.

Снимка: Национален архив на БФИ

Конан Дойл казва за него:

„Неговото чудесно превъплъщение в образа на Холмс ме изуми.

Норууд притежаваше онова рядко качество, което може да се опише само като блясък, който те кара да гледаш актьора с нетърпение, дори когато той не прави нищо. Той притежаваше ненадмината способност за прикриване.“

Световната премиера на възстановения филм ще се състои на 16 октомври в рамките на филмовия фестивал на BFI в Лондон.

Брайъни Диксън, куратор на нямото кино в националния архив на БФИ, споделя пред Guardian, че Норууд дори е обсъждал ролята с Конан Дойл. „Мисля, че той се е занимавал с това като с метод и

наистина е изучавал историите и героя.“

Тя описва филма „Пенснето със златните рамки“ като „доста близък“ до оригинала на Конан Дойл, тъй като неговите разкази са лицензирани на Stoll Pictures при условие, че екранизациите ще следват неговите сюжети.

Снимка: Национален архив на БФИ

„В него Холмс използва класическите си способности за дедукция“, каза Диксън. „В един сложен сюжет… има убийство… на секретарката на професор и Холмс е повикан. Намерили са чифт дамски очила тип „пенсне“ [стиснати от жертвата] и

той прави извод за точното ѝ описание само по очилата.“

„Пенснето със златните рамки“ е сред 45-те епизода, които Норууд създава между 1921 и 1923 г., както и два игрални филма. Епизодите са с продължителност до 30 минути.

Премиерата му ще бъде показана заедно с други два възстановени епизода.

Те са „Скандал в Бохемия“, в който Холмс необичайно се влюбва в жена, и „Последен случай“, в който Холмс се среща със своя заклет враг Мориарти.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас